
Kiinalaisen Alibaba-verkkokaupan perustajan Jack Man vauraus on valtavampi kuin sadun tarunhohtoinen aarre koskaan. Man taikasana oli internet.
Poikalapsi! Sitä suurempaa onnea ei perheellä voinut Kiinassa vuonna 1964 olla. Ma Yun eli Jack Man vanhemmat olivat vähävaraisia ping tan -taiteilijoita, jotka kertoivat tarinoita vanhaan kiinalaiseen tapaan ja lauloivat balladeja. Mutta kuinka suuri onni poika olikaan, valkeni vanhemmille kokonaan vasta muutama vuosikymmen myöhemmin.
Jack Ma on perinyt vanhemmiltaan taidon esiintyä ja kertoa tarinoita. Hän on aina osannut olla hauska ja nokkela, ottanut yleisönsä, villinnyt sen ja pitänyt otteessaan. Malla on synnynnäiset karismaattisen johtajan taidot.
”Olin hirveän pieni lapsena, ihan luikku, mutta kova taistelemaan. Silti en koskaan ole pelännyt käydä itseäni suurempaa vastustajaa päin”, hän kertoo Business Insider -lehden haastattelussa. Se kertoo Man asenteesta myös liike-elämässä.
Jack Ma tiesi jo pienenä, mitä haluaa. Hän halusi oppia englantia ja puhua sitä ulkomaalaisten kanssa. Koulun opit eivät riittäneet, joten Ma pyöri kansainvälisten hotellien ympärillä ja tarjoutui ilmaiseksi oppaaksi ulkomaalaisille, kunhan vain saisi puhua englantia. Oppaalla oli ikää 12 vuotta ja edessään noin yhdeksän vuoden urakka. Kielen opiskelu ei jäänyt hotellin pihan varaan, vaan Jack Ma valmistui yliopistosta englannin opettajaksi vuonna 1988.
Opettaminen oli hauskaa ja Ma epäilemättä hyvin suosittu opettaja, mutta se ei ollut sitä, mitä hän halusi tehdä.
Kiina oli 1990-luvulla uuden edessä, käynnissä oli valtava murros ja Kiina alkoi aueta maailmalle. Talousuudistukset nostattivat maan ulkomaankaupan aivan uusiin mittoihin. Seuraavan 15 vuoden aikana se kymmenkertaistui.
Aika oli hyvin hedelmällinen uusille ajatuksille ja tavoille toimia. Tässä nosteessa Jack Ma perusti käännöstoimiston, koska talouden valtava nousu kasvatti tarvetta englanninkielisille palveluille.
Vuodet 1994 ja 1995 olivat myös Man elämän käännekohtia. Ne määrittelivät hänen tulevaisuutensa.
”Usko siihen, mitä teet.”
Syksyllä 1994 sai ensi-iltansa Robert Zemeckisin elokuva Forrest Gump. Jack Ma on usein tuonut esiin, kuinka hän ihailee Gumpin filosofiaa ja tapaa toimia. Vilpittömässä ja kömpelössä päähenkilössä Ma näki sielunkumppaninsa: Jack Makaan ei menestynyt koulussa, mutta hän uskoi itseensä ja ideoihinsa. Loppu onkin historiaa – ja tulevaisuutta.
”Usko siihen, mitä teet. Rakasta sitä välittämättä, mitä muut siitä ajattelevat. Ole selkeä. Elämä on kuin suklaarasia, et koskaan ihan tarkkaan tiedä, mitä sieltä saat”, Ma siteerasi Forrest Gumpia Quarz-lehdelle.
Käännöstoimistonsa kautta Jack Ma pääsi käymään Yhdysvalloissa. Silloin hän sai käyttää internetiä ensimmäisen kerran elämässään.
”Uskomatonta! Voiko tämä edes olla totta, koko maailma on internetissä, mutta Kiinasta siellä ei ole mitään”, Man kerrotaan sanoneen.
Amerikantuliaisina Jack Ma toi tietokoneen ja liikeidean. Niinpä hän perusti vaimonsa ja ystävänsä kanssa Kiinan luultavasti ensimmäisen nettiyrityksen, China Pages. China Pages oli hakemisto, jolla kiinalaiset yritykset pystyivät etsimään asiakkaita ulkomailta.
China Pages ei koskaan päässyt vauhtiin. Hankaluutena ei ollut vain Jack Man kokemattomuus, vaan se, ettei asia kiinnostanut Kiinan viranomaisia lainkaan. Tietohallinnosta vastaavat eli käytännössä sitä kontrolloivat virastot eivät ymmärtäneet lainkaan, mistä Jack Ma puhui ja mitä hän halusi. Oli vielä liian aikaista internetliiketoiminnalle sekä Jack Man että Kiinan kannalta. Yritys kaatui, mutta neljä vuotta myöhemmin Malla oli uusi yritysidea.

Neljässä vuodessa tilanne oli muuttunut täysin. Vuosi 1999 oli kaikkialla dot.com -yritysten kulta-aikaa. Kellot kilisivät pörsseissä, uusia miljonäärejä syntyi jatkuvasti. Kuka tahansa voi rikastua, jos idea on tarpeeksi kantava.
Jack Ma kokosi ympärilleen 18 luotettavaa ystäväänsä, ja kertoi heille bisnesideansa: kiinalainen verkkokauppa. Hän halusi verkkokaupan, joka avaisi pienille ja keskisuurille yrityksille globaalin markkinan. Sen nimi olisi Alibaba, joka oli Man mielestä aivan loistava nimi kaikin tavoin – se on sesam aukene pienille ja keskisuurille yrityksille.
”Kaikki tietävät Alibaban. Se on globaalisti helppo kirjoittaa. Mikä tärkeintä, kaikki ymmärtävät sen merkityksen”, Jack Ma avaa nimeä.
”Jos taistelemme meressä, häviämme. Jos taistelu käydään joella, me voitamme.”
Alibaban kaupat olisivat alusta miljoonille myyjille. Alibaba veloittaisi myyjiltä käyttömaksun tai siivun myydyn tuotteen hinnasta tai myisi mainostilaa riippuen siitä, mikä verkkokauppa on kyseessä. Näin se tulisi toimimaan, Ma laski mielessään.
Asiassa oli vain yksi iso ongelma. EBay oli jo samalla markkinalla Kiinassa. Jos Jack Ma tappeli koulussa isompiaan vastaan, nyt vastustajana olivat amerikkalaiset internetjätit, jotka olivat jo Kiinassa. Ne olivat myös teknisesti valmiimpia, mutta taisteleminen ei ollut koskaan ollut ongelma Malle. Ma näki eBayn haina valtameressä ja oman yrityksensä Jangtse-joen krokotiilina.
”Jos taistelemme meressä, häviämme. Jos taistelu käydään joella, me voitamme”, Ma sanoi hänelle tyypillisellä retoriikalla Crocodile in the Yangtze -dokumentissa.
Rahaa tarvittiin paljon. Ystävien sijoituksilla päästiin alkuun, mutta se ei riittäisi kauaa. Jack Ma palkkasi Yhdysvalloissa koulutuksensa saaneen juristin hoitamaan yritykselle rahoitusta. Kiinan markkina kiinnosti. Goldman Sachs -pankki rahoitti yritystä viidellä miljoonalla dollarilla, japanilainen teleoperaattori Softbank lähti heti mukaan 20 miljoonalla dollarilla. Vuonna 2001 Alibaballa oli miljoona käyttäjää.
Reilut 15 vuotta myöhemmin käyttäjiä on miljardi. Alibaban kautta myydään enemmän tavaraa kuin sen yhdysvaltalaisen kilpailijan Amazonin verkkokaupassa.

Alibaban liiketoiminnan ytimessä on kolmio – verkkokauppa, logistiikka ja finanssipalvelut. Koko ketju, jonka sekä myyjä että kuluttaja tarvitsevat. Hurjasti kasvava Alibaban pilvipalvelu näyttää tekevän nyt kolmiosta neliön. Pilvipalvelu Aliyunin datakeskuskapasiteetti on jo maailman neljänneksi suurin.
Eikä enää ole kyse vain Kiinasta – Alibaba on kaikkialla. Syyskuussa 2014 Alibaba listautui New Yorkin pörssiin. Listautumisanti kasvoi lopulta 21,8 miljardiin dollariin, ja listautuminen olikin historian suurimpia. Uutistoimisto Bloomberg on jo pitkään ennustanut Alibaban rahoituspalvelu Ant Financialin listautumista. Eniten äänivaltaa yhtiössä on Jack Malla henkilökohtaisesti, ei Alibaballa.
Alibaba etsii yhä kiinnostavia yrityksiä. Crunchbase-tietokannan mukaan se on sijoittanut vuodesta 2009 lähtien yli 60 eri yritykseen sekä ostanut useita kiinnostavia yrityksiä. Myös tunnetummat partnerit kiinnostavat Jack Mata. Elokuvaohjaaja Steven Spielbergin tuotantoyhtiö Amblin Partners aloitti yhteistyön Alibaban kanssa, ja Alibaba osti vähemmistöosuuden yhtiöstä. Alibaba omistaa myös puolet Kiinan suurimmasta elokuvayhtiöstä Alibaba Picturesista.
Jack Ma on paitsi Kiinan rikkain henkilö myös Kiinan suurin filantrooppi.
Jack Ma luopui toimitusjohtajuudesta vuonna 2015. Hän jatkaa kuitenkin hallituksen puheenjohtajana, Alibaban sydämenä, moottorina ja yhtiön suurimpana yksityisomistajana. Man henkilökohtainen omaisuus on nykyään yli 35 miljardia dollaria, vain kuuden prosentin omistuksella.
Jack Ma on paitsi Kiinan rikkain henkilö myös Kiinan suurin filantrooppi. Vuonna 2014 hän perusti The Jack Ma Foundation -säätiön, joka käyttää myös Man henkilökohtaisia varoja. Tähän mennessä säätiö on rahoittanut terveyspalveluja Kiinassa. Jack Man säätiö lahjoitti 44 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria kotikaupunkinsa sairaalalle. Ma innosti mukaan myös kumppaneitaan, jolloin lahjoitus kasvoi 82 miljoonaan Yhdysvaltain dollariin.
Jack Ma on vasta hiukan päälle viisikymmentä, eikä ole mitään syytä olettaa, että hän tyytyisi istumaan rahasäiliönsä päällä, kun maailmassa on niin paljon tekemistä ja mahdollisuuksia.
Jack Ma
- Alibaba Group, perustaja ja hallituksen puheenjohtaja
- Perhe: Vaimo Zhang Ying ja kaksi lasta
- Nettovarallisuus: 35,4 mrd USD (7/2017)
- Kiinan rikkain henkilö (7/2017), maailman 23. rikkain henkilö
Alibaba Group
- Perustettu: 1999, perustajina Jack Ma ja 18 sijoittajaa
- Markkina-arvo: 264,9 mrd USD (5/2017)
- Työntekijöitä: 36 446
- Myynti: 21,49 mrd USD
- Pääkonttori: Hangzhou, Kiina
- Kauppapaikat ja vastaavat: Taobao marketplace, Tmall.com, Juhuasuan, Alitrip, Aliexpress, Alibaba.com, 1688.com, Alimama, Alibaba cloud, Ant financial, Cainiao network, Alisports, Alibaba entrepreneurs fund

Klassikkoautot: Ferrari 348TB – sijoitushevonen
FIM Loungen kahdeksanosaisessa sarjassa pureudutaan klassikkoautojen maailmaan. Sarjan kahdeksannessa osassa tarkastelemme Maranellon legendaarisen oriin, Ferrarin, arvoa sijoituskohteena. Klassikkoautojen maailmaa, historiaa,...
LUE JUTTU