
FIM Loungen antiikkia käsittelevässä juttusarjassa taideasiantuntija ja meklari Maria Ekman-Kolari esittelee sijoituskohteita, joihin liittyy mielenkiintoinen, esineen arvoa nostava tarina. Keräilyhopean antiikkiarvo nostaa hopeaesineen hintaa. Suomi-aterinsarja on nuorempaa käyttöhopeaa, mutta sen arvoa voi nostaa se, että suunnittelija on itse Akseli Gallen-Kallela.
Akseli Gallen-Kallela nuokkuu ravintola Kämpissä muiden taiteilijoiden, kuten Jean Sibeliuksen ja Eino Leinon kanssa. Maljoja kilistellään ja maailmaa parannetaan. Illat valkenevat aamuiksi ja absinttia kuluu.
Vuosisadan vaihteen Kämpin pöydällä juoma päihittää ruoan. Kalevalasta ja kansallisromantiikasta huumaantunut Gallen-Kallela päätyy kuitenkin suunnittelemaan hopeiset jugend-ruokailuvälineet. Gallen-Kallelan Suomi-aterinsarjaan kuuluu kaikkiaan yli 60 hopeaesinettä.

”Gallen-Kallelan osuus Suomi-sarjaan on elävä legenda. Gallen-Kallela suunnitteli Suomelle omat ruokailuvälineet, koska sellaisia ei itsenäisessä Suomessa ollut. Kaikki oli muualta pihistetty”, kertoo taideasiantuntija ja meklari Maria Ekman-Kolari.
”Gallen-Kallelan jäljittelemätön tyyli näkyy myös aterimissa.”
Gallen-Kallela oli itsenäisyyden airut ja monipuolinen taiteilija, jonka tuotantoon kuuluu maalausten lisäksi muun muassa ryijy, asepukuja ja kunniamerkkejä.
”Suomi-sarjan muotoilu on linjakasta, ajatonta ja jugendajalle tyypillistä. Mallia suosittiin 1900-luvun alkupuolen kodeissa, ja siksi sitä on joskus myynnissä antiikkimarkkinoilla.”

Suomi-hopean jälleenmyyntihinta muodostuu leimojen kertomista tiedoista, aterimien painosta sekä kokonaisuudesta. Maria Ekman-Kolari sanoo, että keräilyarvoa on lähinnä setillä, jossa on aterimia vähintään puoli tusinaa, mutta mieluiten täysi tusina eli kokonainen setti alkupaloille, keitolle, pääruualle, jälkiruualle sekä tarjoiluvälineitä.
”Keräilijät arvostavat tasalaatuista kokonaisuutta.”
Ekman-Kolarin mukaan 60 osasta koostuvan 12 hengen aterinsetin jälleenmyyntihinta riippuu setin painosta, mutta sen vakuutusarvo on noin 3 000 euroa.
”Yhdellä esineellä voi käytännössä olla kahdeksan eri arvoa. Näistä vakuutusarvo on korkein ja oikeudenmukaisin, niin sanottu teoreettinen arvo, joka on yleensä noin kaksi kertaa huutokauppahinnan verran. Koska monet eri hopeasepät ja tehtaat ovat valmistaneet Suomi-sarjaa yli sadan vuoden ajan, aterimien paino-erot voivat olla huomattavia”, Ekman-Kolari selittää.
”Keräilijät arvostavat tasalaatuista kokonaisuutta.”

Arvokkain kokonaisuus on 1900-luvun alkupuolella valmistettu Suomi-aterinsarja, jossa ei ole monogrammeja ja jonka osat ovat hyväkuntoisia ja mahdollisimman painavia.
”Mikäli aterimet ovat vielä alkuperäisessä tammisessa vuoratussa säilytyslaatikossa ja ovat todistettavasti kuuluneet merkkihenkilölle, voi kokonaisuuden hinta olla jopa pari kolme tuhatta euroa. Yksittäisiä aterimia voi joskus ostaa vaikka kymmenellä eurolla.”
Suomi-sarjan suosio kielii siitä, että hyvä kotimainen muotoilu pitää pintansa.
”Akselin legenda antaa siihen hienon mausteen. Eikä sekään ole huono juttu, että Gallen-Kallelasta tulee seuraava kansainvälinen suomalainen supertähti”, Ekman-Kolari ennustaa.
Lue myös antiikista kertovan sarjan edelliset osat:
Antiikin tarinoita, osa 1: Huippumeklari haistaa antiikin arvon
Antiikin tarinoita, osa 2: Fabergé
Sarjan seuraavan osan aiheena on militaria.

Klassikkoautot: Ferrari 348TB – sijoitushevonen
FIM Loungen kahdeksanosaisessa sarjassa pureudutaan klassikkoautojen maailmaan. Sarjan kahdeksannessa osassa tarkastelemme Maranellon legendaarisen oriin, Ferrarin, arvoa sijoituskohteena. Klassikkoautojen maailmaa, historiaa,...
LUE JUTTU