Grundaren av den kinesiska nätbutiken Alibaba har en förmögenhet som är vida större än den sägenomspunna skatten i sagan. Mas trollformel var internet.

Ett gossebarn! En större lycka kunde inte vederfaras en familj i Kina år 1964. Ma Yus eller Jack Mas föräldrar var fattiga ping tan -konstnärer som berättade historier enligt gammal kinesisk tradition och sjöng ballader. Men hur stor den lycka var som gossen medförde visade sig först några årtionden senare för föräldrarna.

Jack Ma har av sina föräldrar ärvt konsten att uppträda och berätta historier. Han har alltid kunnat vara rolig och kvicktänkt, ta sin publik, entusiasmera den och hålla den fången. Ma har medfödda karismatiska ledaregenskaper.

”Jag var förskräckligt liten till växten som barn, en liten speta, men med kämpaglöd. I varje fall har jag aldrig varit rädd för att ge mig på en större motståndare”, säger han i intervjun till tidningen Business Insider. Den talar också om Mas attityd i affärslivet.

Jack Ma visste redan som barn vad han ville. Han ville lära sig engelska och tala engelska med utlänningar. Skolans undervisninig räckte inte till. Därför rörde sig Ma kring hotellen och erbjöd sig att agera guide för personer från utlandet om han bara fick tala engelska. Guiden var 12 år gammal och hade ca 9 års arbete framför sig. Språkstudierna begränsade sig inte till hotellgården, utan

Jack Ma utexaminerades år 1988 från universitetet som lärare i engelska.

Det var roligt att undervisa och Ma var otvivelaktigt en omtyckt lärare, men det var inte det han ville göra.

Kina stod på 1990-talet inför nya utmaningar, en jättelik omvandling pågick och Kina stod i beråd att öppna sig för världen. De ekonomiska reformerna lyfte landets utrikeshandel till alldeles nya höjder. Under den påföljande 15-årsperioden växte utrikeshandeln tiofalt i omfattning.

Tiden var mycket mottaglig för nya idéer och tillvägagångssätt. Under denna boom grundade Jack Ma en översättningsbyrå, då detta väldiga ekonomiska uppsving ökade behovet av engelskspråkiga tjänster

Åren 1994 och 1995 blev likaså vändpunkter i Mas liv. De bestämde hans framtid.


Du ska tro på det du gör.

På hösten 1994 fick Robert Zemeckis film Forrest Gump sin premiär. Jack Ma har ofta talat om hur han beundrar Gumps filosofi och tillvägagångssätt. I den uppriktiga och klumpiga huvudpersonen såg Ma en själsfrände: Jack Ma var inte framgångsrik i skolan, men han trodde på sig själv och sina idéer. Resten är ju historia – och framtid.

”Du ska tro på det du gör.” Du ska älska det oberoende av vad andra tycker om det. Var tydlig. Livet är som en ask chokladkonfekt. Du vet inte någonsin säkert vad du kommer att få”, citerade Ma Forrest Gump i tidningen Quarz.

Tack vare sin översättningsbyrå fick Jack Ma möjligheten att besöka USA . Då fick han använda internet för första gången i sitt liv.

”Otroligt! Kan det här faktiskt vara sant, internet omfattar hela världen, men innehåller ingenting om Kina” hade Ma sagt enligt vad man berättar.

Från Amerika tog Jack Ma med sig en dator och en affärsidé. Så kom han tillsammans med sin fru och en vän att grunda det företag som troligtvis var Kinas första nätföretag, China Pages. China Pages var en förteckning som gjorde det möjligt för kinesiska företag att leta efter kunder i utlandet.

China Pages kom aldrig i gång fullt ut. Svårigheterna bestod inte enbart av Jack Mas bristande erfarenhet, utan av att saken inte var av något som helst intresse för de kinesiska myndigheterna. Ämbetsverken som ansvarade för dataadministrationen, dvs. i praktiken kontrollerade den begrep inte alls vad Jack Ma pratade om och vad han ville. Tiden var ännu inte mogen för näthandeln vare sig för Jack Mas eller Kinas del. Företaget havererade, men fyra år senare hade Ma en ny företagsidé.

Jack Ma (till vänster) och en del av de konstituerande medlemmarna i Alibaba 1998.

På fyra år hade läget förändrats helt och hållet. År 1999 blev på alla håll en gyllene tid för dot.com -företagen. Klockorna ringde i börshusen, nya miljonärer tillkom oavbrutet. Vem som helst kan bli rik, om idén har tillräcklig bärkraft.

Jack Ma samlade 18 pålitliga vänner och framlade för dem sin affärsidé: kinesisk näthandel. Han ville skapa en näthandel som öppnade den globala marknaden för små och medelstora företag. Den skulle heta Alibaba, ett namn som Ma betraktade som briljant på alla sätt – som ett sesam öppna dig för små och medelstora företag.

”Alla känner till Alibaba. Det är lätt att stava i globala sammanhang. Och viktigast är att alla förstår betydelsen av namnet”, utvecklar Jack Ma.


Om vi kämpar på havet, förlorar vi slaget. Om slaget utkämpas på floden, vinner vi.

Alibabas näthandel skulle vara en plattform för miljoner butiker. Alibaba skulle debitera säljarna en bruksavgift eller en del av priset på den sålda produkten eller saluföra reklamutrymme beroende på vilket slags näthandel det gäller. Så här skulle det fungera. Ma räknade i huvudet.

Det fanns bara ett stort problem att lösa. EBay förekom redan på samma marknad i Kina. Visst hade Jack i skolan slagits med större motståndare, men nu gällde det att slåss mot amerikanska internetjättar som redan var på plats i Kina. De var även tekniskt bättre förberedda, men att kämpa hade aldrig varit ett problem för Ma. Ma såg eBay som hajen i oceanen och sitt eget företag som krokodilen i Yangtzefloden.

”Om vi kämpar i havet, förlorar vi slaget. Om slaget utkämpas i floden, vinner vi” sade Ma till honom med den typiska retoriken i dokumentären Crocodile in the Yangtze.

Pengar behövdes i massor. Med hjälp av placeringar från vännerna kom man i gång, men det skulle inte räcka långt. Jack Ma anställde en jurist som utbildat sig i USA för att ta hand om finansieringen av företaget. Den kinesiska marknaden intresserade. Banken Goldman Sachs finansierade företaget med fem miljoner dollar, den japanska teleoperatören Softbank hakade strax på med 20 miljoner dollar. År 2001 hade Alibaba en miljon kunder.

Drygt 15 år senare uppgick antalet till en miljard. Genom Alibaba säljs mer varor än genom dess amerikanska näthandelskonkurrent Amazon.

Alibaba Groups campus i Hangzou i Kina planerades av HASSEL-arkitekterna och byggnaden blev klar år 2009. I lokalerna som representerar nya arbetsplatsstandarder och omfattar 50 000 m2 arbetar Alibabas 9 000 medarbetare. Komplexet omfattar bland annat ett flertal olika byggnader, trädgårdar, takterrasser, inomhus- och utomhusgator samt broar som symboliserar ideologin i Alibabas tjänster – möjligheter att förena olika verksamheter, tydlighet och gemenskap. Alla inomhus- och utomhusutrymmen har planerats för en minimal belastning av miljön och på samma gång för att förse alla arbetsstationer med naturligt ljus och naturlig ventilation.

Kärnan i Alibabas affärsverksamhet utgörs av en triangel – näthandel, logistik och finansiella tjänster. Hela kedjan som tillgodoser såväl säljarens som konsumentens behov. Alibabas molntjänst som är stadd i kraftig tillväxt förefaller nu att utvidga triangeln till en kvadrat. Molntjänstens Aliyunin datacentralskapacitet är redan den fjärde största i världen.

Det handlar inte längre bara om Kina – Alibaba finns överallt. I september 2014 listade Alibaba sig på börsen i New York. Listningsemissionen växte slutligen till 21,8 miljarder dollar och listningen blev faktiskt en av de största i historien. Nyhetsbyrån Bloomberg har redan länge förutspått listningen av Alibabas finansieringstjänst Ant Financial. Röstmajoritet i bolaget innehas av Jack Ma personligen, inte av Alibaba.

Alibaba söker fortsättningsvis intressanta företag. Enligt databasen Crunchbase har bolaget sedan år 2009 investerat i 60 olika företag och förvärvat många intressanta företag. Även mer kända partner intresserar Jack Ma. Filmregissören Steven Spielbergs producentbolag Amblin Partners inledde samarbete med Alibaba som köpte en minoritetsandel av bolaget. Alibaba äger även hälften av Kinas största filmbolag Alibaba Pictures.


Jack Ma är förutom den rikaste personen i Kina även Kinas största filantrop.

Jack Ma avstod år 2015 från posten som verkställande direktör. Han fortsätter emellertid som styrelseordförande, Alibabas hjärta, motor och bolagets största privata ägare. Mas personliga egendom uppgår i nuläget till drygt 35 miljarder dollar, vilket motsvarar endast sex procents ägarandel.

Jack Ma är förutom den rikaste personen i Kina även Kinas största filantrop. År 2014 inrättade han stiftelsen The Jack Ma Foundation som även använder Mas personliga tillgångar. Till dags dato har stiftelsen finansierat hälsovårdstjänster i Kina. Jack Mas stiftelse donerade 44 miljoner amerikanska dollar till sjukhuset i sin hemstad. Ma inspirerade också sina partner att medverka, vilket ledde till att donationen växte till ett belopp av 82 miljoner amerikanska dollar.

Jack Ma är inte äldre än något över femtio och det finns inget skäl att anta att han skulle nöja sig med att sitta på sitt pengaberg, då det finns så mycket att göra och så många möjligheter i världen.

Jack Ma

 • Alibaba Group, grundare och styrelseordförande
  • Familj: Fru Zhang Ying och två barn
  • Nettoförmögenhet: 35,4 md USD (7/2017)
  • Kinas rikaste person (7/2017), världens 23:e rikaste person

Alibaba Group

 • • Grundad: 1999, grundare Jack Ma och 18 investerare
  • Marknadsvärde: 264,9 md USD (5/2017)
  • Anställda: 36 446
  • Försäljning: 21,49 md USD
  • Huvudkontor: Hangzhou, Kina
  • Handelsställen jämte ansvariga: Taobaomarketplace, Tmall.com, Juhuasuan, Alitrip, Aliexpress, Alibaba.com, 1688.com, Alimama, Alibaba cloud, Antfinancial,      Cainiaonetwork, Alisports, Alibaba entrepreneursfund
06.09.2017