
FIM Loungen yhdeksänosaisessa sarjassa design-asiantuntija Juhani Lemmetti kertoo, mihin suomalaisessa muotoilussa kannattaa sijoittaa. Sarjassa esittelemme suomalaisen muotoilun tärkeimmät suunnittelijat ja heidän tuotantonsa arvokkaimmat sijoituskohteet. Sarjan toisessa osassa esitellään suomalaisen muotoilun isänä pidetty Alvar Aalto (1898–1976).
”Jos ammattilaisilta kysytään, kaikki pistävät Alvar Aallon maailman viiden merkittävimmän arkkitehdin ja muotoilijan joukkoon”, Juhani Lemmetti kertoo.
Aalto on suunnitellut monia kansainvälisesti merkittäviä rakennuksia ja niiden sisustuksia. Osa näiden kohteiden kalusteista on otettu myös Artekin mallistoon ja monesta on muodostunut kansainvälisiä designikoneita. Esimerkiksi Aallon alkuperäistuotannon Paimio-tuoli, Savoy-maljakko, Aalto-jakkara ja A810-jalkavalaisin ovat nykypäivänä arvokkaita ja haluttuja keräilykohteita.

Aallon muotoilu on tunnettu taivutetuista puujaloista, joista ensimmäinen patentoitiin vuonna 1933. Orgaaninen, massiivipusta taivutettu koivujalka on Aallon pöytien ja jakkaroiden tunnusmerkki. Huonekaluista ehkä tunnetuin ja myös vanhin on pinottava jakkara ”Numero 60”, jonka Aalto suunnitteli vuonna 1933.

Taivutettujen jalkojen valmistustapa on muuttunut jonkin verran vuosien varrella. Niistä voi päätellä myös tuolien ja pöytien valmistusvuosikymmenen, mikä vaikuttaa huonekalujen arvoon.

Aalto yhdisti muotoilussaan orgaanisuuden, yksinkertaisuuden ja funktionaalisuuden. Aallon tuotanto toi ajan designiin lämpöä ja kodikkuutta. Kuvaus konkretisoituu osuvasti Aallon töistä kaikista arvokkaimpina pidettyihin Paimio-tuoleihin, jotka Aalto suunnitteli Paimion keuhkotautiparantolaan vuonna 1931. Itse parantola on myös Aallon suunnittelema. Käsinojallinen, erittäin kevyt Paimio-tuoli on tunnettu yhtenä innovatiivisimmista ja kauneimmista tuoleista designin historiassa.
”Jos asiantuntijat valitsevat kaksikymmentä tärkeintä tuolia, iso Paimio-tuoli on siellä kärjessä jokaisella. Jos olisin nuorempi, ostaisin ne kaikki pois markkinoilta”.

Kaikkein arvokkaimpia Paimio-tuoleista ovat ne, joissa on Paimion Parantolan leima. ”Kun kiinalainen museo sen haluaa, siitä voi saada oikeasti paljon rahaa”, Lemmetti huomauttaa. Alkuperäisen Paimio-tuolin hinnaksi Lemmetti arvioi tänä päivänä mallista riippuen noin 15 000–40 000 euroa.
Lue myös muut juttusarjan tähän mennessä julkaistut osat:
Suomalainen design – maailman kaunein sijoitus: johdanto
Suomalainen design – maailman kaunein sijoitus: Ilmari Tapiovaara.

Klassikkoautot: Ferrari 348TB – sijoitushevonen
FIM Loungen kahdeksanosaisessa sarjassa pureudutaan klassikkoautojen maailmaan. Sarjan kahdeksannessa osassa tarkastelemme Maranellon legendaarisen oriin, Ferrarin, arvoa sijoituskohteena. Klassikkoautojen maailmaa, historiaa,...
LUE JUTTU