FIM Lounge Wiklöf

Ahvenanmaan varakkain mies Anders Wiklöf on myös yhteiskunnallinen vaikuttaja, taiteen keräilijä ja Itämeren suojelija.

Kauppaneuvos, taloustieteen kunniatohtori Anders Wiklöf, 70, on Ahvenanmaan vaikutusvaltaisimpia ja varakkaimpia henkilöitä, mutta silti kaikkien maarianhaminalaisten tuttu. Kapitalistin aivot, mutta sosialistin sydän, kuten hän usein kuvaa itseään.

Ahvenanmaalla on aina oltu kovia yrittämään – ja sijoittamaan. Wiklöf on lähtöisin vaatimattomista oloista, ja hän tottui työtekoon jo poikasena.

Wiklöfin ensimmäinen yritys myi koneiden varaosia yrityksille. Laskut hän vei itse asiakkaille polkupyörällä, koska rahat eivät riittäneet postimerkkeihin. Varaosakaupan jälkeen tuli menestyvä autokauppa ja onnistuneita sijoituksia. Tästä syntyi alkupääoma Wiklöf Holdingille.

Tarina Wiklöfin vaurastumisesta on huikea – näkemystä, rohkeutta ja uskallusta sekä yrittämistä ja tahtomista. Nyt Wiklöf Holdingiin kuuluu 12 yritystä: logistiikkahallirakentaminen, helikopteripalvelut, kiinteistöomistus, kauppa ja turismi. Silti konsernin pääkonttorissa työskentelee vain neljä henkilöä.

FIM Lounge wiklöf
Itämeri on rakas Anders Wiklöfille. Hänen aloitteestaan perustettiin vuonna 1989 Itämeren tutkimusta tukeva Itämerisäätiö. Wiklöf lahjoitti ensimmäisenä säätiölle puoli miljoonaa euroa.

Liikevaihdon perusteella Wiklöf Holdingin päätoimiala on alkoholin logistiikka ja verovapaa kauppa. Wiklöfin ME Group on ykkönen Itämeren-alusten tax free -kaupassa ja muonituksessa. Se on myös Alkon ja Systembolagetin myymälöiden suurin logistiikkatoimittaja.

Konsernin toista toimialaa edustaa Best-Hall Kälviällä. Best-Hall, joka rakentaa muun muassa lentokonehangaareja ja erilaisia halleja, on Wiklöfin mukaan yksi hänen liike-elämänsä parhaista ostoksista.

Liiketoiminnassa on Wiklöfin mukaan kaksi erityisen tärkeää asiaa: sitkeä kannattavuus ja riskienhallinta.

Vauraus on tuonut mukanaan myös valtaa. Ahvenanmaan monet avainpaikat ovat olleet ja ovat yhä Wiklöfin perheen ja luottohenkilöiden piirissä. Esimerkiksi Wiklöfin edesmennyt isoveli Lasse Wiklöf oli tunnettu demari ja maakuntahallinnon finanssiministeri.

FIM Lounge Anders Wiklöf
Wiklöf omistaa myös reilun siivun Ahvenanmaan molemmista lehdistä Ålandstidningenistä ja Nya Ålandista.

Wiklöfin maailmaan mahtuu kuitenkin muutakin kuin oma konserni, nimittäin taide, kulttuuri, urheilu ja Itämeri.

Wiklöf haluaa myös antaa takaisin yhteiskunnalle, jolta on saanut niin paljon. Kun hän täytti 70 vuotta kesällä 2016, hän järjesti puistokonsertin Maarianhaminan Miramar-puistossa. Paikalla oli lähes puolet Maarianhaminan asukkaista kuuntelemassa muun muassa Charlotte Perrelliä ja Linda Lampeniusta


”Minusta on hienoa, että voin auttaa ihmisiä ja yrityksiä. Se on hyväntekeväisyyden tarkoitus minulle. Nyt keskityn jo tekemiini sitoumuksiin sekä harkitsen uusia projekteja, jotka edistävät kehitystä, terveyttä ja hyvinvointia.”

Andersudde on Wiklöfin 1 500-neliöinen stuga tai kesämökki, kuten hän sitä kutsuu. Juuri Andersuddessa Wiklöf säilyttää huomattavaa taidekokoelmaansa.

Wiklöf on kertonut ostavansa taidetta, jota ymmärtää. Häntä eivät kiinnosta taidekaupan trendit tai suhdanteet, vaan työn itsessään pitää puhutella.

Wiklöfin taidehankinnat ovat usein aiheuttaneet pienen sensaation. Hän on valmis maksamaan niistä töistä, jotka itselleen haluaa. Ei ole tavatonta, että Wiklöfin hankinnat ovat olleet huutokaupan kalleimmat.

Taidekokoelma koostuu pääosin suomalaisesta ja ruotsalaisesta 1900-luvun vaihteen taiteesta, ja siinä on kansallisesti merkittäviä ja tuttuja teoksia. Eero Järnefeltin Pyykkirantaa pidetään yhtenä suomalaisen 1800-luvun ulkoilmarealismin hienommista töistä. Sen Wiklöf hankki Hagelstamin huutokaupasta vuonna 2007 ennätykselliseen 630 000 euron hintaan.


”Taide ja taiteen kerääminen antaa ihanan tunteen, se tekee hyvää sydämelle ja sielulle.”

”Tuoreimmat hankintani ovat Victor Westerholm ”Winter view” ja ja Carl Larssonin ”Lisbeth ja kirsikankukka”, Wiklöf kertoo.

FIM Lounge Wiklöf
Andersuddessa on esillä Anders Wiklöfin ainutlaatuinen yksityiskokoelma suomalaista ja ruotsalaista taidetta. Wiklöf on hankkinut muun muassa Victor Westerholmin, Elin Danielson-Gambogin, Edvard Westmanin ja Carl Larssonin töitä. Suomalaisista taiteilijoista edustettuina ovat muun muassa Helene Schjerfbeck, Ellen Thesleff, Akseli Gallen-Kallela sekä Eero Järnefelt.

Wiklöf tunnetaan suurista juhlistaan ja yksityiskonserteistaan, joilla viihtyvät sekä Suomen että Ruotsin vaikuttajat ja julkisuuden henkilöt. Samaan teemaan kuuluu Andersudden kansainväliset mitat täyttävä tennisareena, jonne mahtuu kolmisen tuhatta katsojaa. Kentällä on pelannut veteraaniturnauksessa muun muassa Anders Wiklöfin ystävä, Björn Borg.

wiklof2
Anders Wiklöfin kuuluisissa juhlissa käy niin talouden kuin politiikankin eliittiä sekä Suomesta että Ruotsista.

Jokaiselle saarelaiselle meri ja sen hyvinvointi on henkilökohtaisesti tärkeä ja rakas asia. Itämeren rehevöityminen oli alkanut 1970-luvulla, tilanne paheni 1980-luvulla.

Vuonna 1989 Wiklöfin aloitteesta perustettiin Itämerisäätiö, jonka pesämunaksi Wiklöf lahjoitti puoli miljoonaa euroa. Säätiö haluaa edistää ja tukea toimintaa ja tieteellistä tutkimusta Itämeren ympäristön suojelun hyväksi. Se on jakanut palkintoina satoja tuhansia euroja tahoille, jotka ovat parantaneet toimillaan Itämeren tilaa.

Virallisesti kauppaneuvos Wiklöf on eläkkeellä, mutta markkinat kiinnostavat yhä. Ja tietenkin yrittäjät tarjoavat jatkuvasti Wiklöfille yrityksiään ostettavaksi. Niihin pätee sama linja kuin taiteeseenkin. Sellaista on hyvä ostaa, mistä ymmärtää.

 Anders Wiklöf (1946)

  • Puoliso, Rita Wiklöf.
  • Wiklöf Holding Ab (1987).
  • Vuonna 2015 konsernin liikevaihto oli 361 miljoonaa euroa. Liiketulos oli runsaat 13 miljoonaa euroa, työsuhteessa 634 henkilöä.
  • Wiklöfin rakentama Wiklöf Holding Ab on Pohjoismaiden suurin yhden henkilön sataprosenttisesti omistama yritys. Konserni toimii Suomen lisäksi Ruotsissa, Eestissä, Kosovossa ja Bosnia-Hertsegovinassa.

Lähteet: Talouselämä 2008, Kauppalehti 2015, HBL 2016.

01.09.2016