Antiikkia käsittelevässä juttusarjassamme taideasiantuntija ja meklari Maria Ekman-Kolari esittelee sijoituskohteita, joihin liittyy mielenkiintoinen tarina. Tarina voi vaikuttaa antiikkiesineen arvoon suurestikin. Sarjan tämänkertainen osa käsittelee antiikkimattoja.

Persialaisia mattoja pidetään maailman parhaina. Aidon persialaisen maton ystävällä on ostajan markkinat räsymattoja arvostavassa Suomessa.

”Mattojen tuntija voi yhä tehdä hyvän sijoituksen. Mattojen vertailu on kuitenkin vaikeaa, koska matot ovat muiden antiikkiesineiden tavoin yksilöitä”, taideasiantuntija Maria Ekman-Kolari sanoo.

antiikkimatot_FIM
Ghom-matossa on keskellä medaljonki ja tyyliteltyjä persialaisia kasvikuvioita. Tämä 249 x 200 cm -kokoinen matto on myyty 622 eurolla.

Aitoja mattoja solmitaan Turkissa, Irakissa, Kashmirissa, Kiinassa, Marokossa ja Intiassa, mutta arvokkaimmat matot ovat persialaisia. Aito persialainen matto on kudottu käsin Iranissa. Persialaiset matot tehdään villasta tai silkistä ja puuvillasta. Erityisen hyvää mattolankaa saadaan rasvahäntälampaasta.

Itämaisten mattojen kysyntä alkoi kasvaa länsimaissa 1800-luvun loppupuolella. Monet kauppahuoneet perustivat Persiaan kutomoita, jotka valmistivat oman seutunsa mattotyyppejä.


Persialaisia mattoja pidetään maailman parhaina. Mattotaide kuuluu persialaiseen kulttuuriin.

Samaan aikaan maailmaa villitsi sisustustrendi nimeltä Turkkilainen huone. Trendi perustui itämaiseen eksotiikkaan, ja sitä hallitsivat matot.

”Venäjän tsaarin kesäpaikka Tsarskoje Selo oli mukana muodissa, ja sinne rakennettiin turkkilainen paviljonki”, Ekman-Kolari kertoo.

Kuten kaikilla antiikkiesineillä, myös mattojen taustalla voi olla mielenkiintoisia tarinoita.

Perimätiedon mukaan erään ruotsalaisen paronittaren saksalainen mies tilasi 1930-luvulla kolme noin 10 x 5 metrin kokoista persialaismattoa Berliinin lähellä sijaitsevaan Carinhallin metsästyslinnaan. Mattojen valmistus kesti jopa 10 vuotta, jona aika tilaaja ehti menehtyä. Matot lähtivät kiertoon ja päätyivät Pariisiin huutokaupattaviksi. Ruotsalaisen diplomaatin vihjeestä Ruotsin ulkoministeriö osti kyseiset Arakin alueella valmistetut Sarouk-matot. Yksi niistä päätyi Helsinkiin Ruotsin suurlähetystöön, jossa se tänään koristaa bankettisalin lattiaa.

Helsingin Ruotsin suurlähetystön bankkettisalin lattiaa koristaa upea persialaismatto. Arakin alueella valmistettu Sarouk-matto on kooltaan komea, peräti 10 x 5 metriä.

Mikä sitten tekee matosta antiikkia? Antiikkinen matto määritellään eri tavalla kuin muu antiikki. Kolmekymmentävuotias matto on hyvin vanha, viisikymmentävuotias on semi-antiikkinen ja satavuotias matto antiikkinen.

”Jos sijoitat uuteen mattoon, joudut odottamaan sen vanhenemista 30–50 vuotta”, Ekman-Kolari toteaa.

Entä millainen on mattojen hinnankehitys, kun puhutaan hyvin vanhoista tai antiikkimatoista? Ekman-Kolari kertoo, että muun muassa Fatollah Habibianin (1903–1995) ateljeessa villasilkistä valmistettujen signeerattujen Nain-mattojen jälleenmyyntihinnat ovat nousseet 2010-luvulla kohti tuhatta euroa per neliö. Vielä 1990-luvulla neliöhinta oli noin 300 euroa.

antiikkimatot_FIM
Persialaisessa Isfahan-matossa on jatkuva kukka-aihe vaalealla pohjalla sekä samantapainen pääreunus sinisellä pohjalla. Persialaisissa niin sanotuissa runsaasti koristelluissa matoissa on usein Herati-kuviota. Herati muodostuu vinoneliöstä, jonka sisällä on kukkanen. Vinoneliön ympärillä on neljä akanthus-lehvää. 402 x 303 cm -kokoinen matto on myyty 4 885 eurolla.

Ekman-Kolarin mukaan aidon maton erottaa koneellisesti tehdystä matosta katsomalla maton pintaa. Matto on sitä laadukkaampi, mitä tiheämmin siinä on solmuja.

”Täysin tasainen jälki on tyypillinen koneellisesti tehdylle matolle. Käsin solmitussa matossa näkyy käsityön jälki. Solmut lasketaan neliöiden mukaan, ja noin miljoonan solmun matto on laadultaan kaikkein hienoin.”

antiikkimatot_FIM
Nain-maton nurkissa on palmetti-kuviot ja sisäosissa viuhkamaista arabeski-kuviota.

Persialainen matto voi olla villaa, silkkiä tai silkkivillaa. Maton kuviot vaikuttavat sisustukseen, mutta heratien, palmun lehviä muistuttavien palmettien ja kasviaiheisten arabeskien merkitys antaa mielenkiintoisen lisän maton tulkintaan.

Myös maton koolla on merkitystä.

”Keräilijä ei osta pientä, vaan satsaa noin 2 x 3 metrin keskikokoiseen mattoon”, Ekman-Kolari opastaa.

Lue myös antiikista kertovan sarjan edelliset osat:
 Antiikin tarinoita, osa 1: Huippumeklari haistaa antiikin arvon
 Antiikin tarinoita, osa 2: Fabergé
 Antiikin tarinoita, osa 3: Hopea

Sarjan seuraavan osan aiheena on aseet ja militaria.

02.08.2017