FIM Loungen antiikkia käsittelevässä juttusarjassa taideasiantuntija ja meklari Maria Ekman-Kolari esittelee sijoituskohteita, joihin liittyy mielenkiintoinen, esineen arvoa nostava tarina. Sarjan kuudennessa osassa kerromme Katariina Suuren haulikosta, joka on yksi arvokkaimmista Suomessa koskaan myydyistä sodankäyntiin liittyvistä esineistä.

Siinä se lepää. Kultaisilla upotuksilla kruunattu ranskalaistyyppinen kaunotar. Harvinaisella takalukolla varustettu haulikko, jonka aseseppä Gavrila Permjakov valmisti 1700-luvun lopulla Katariina Suurelle.

Suomeen Katariinan pyssy päätyi Ruotsin kautta. Katariinan poika, keisari Paavali I, lahjoitti sen ruotsalaiselle kenraali Christoffer Tollille onnistuneen metsästysretken jälkeen. Ase kulki kenraalin suvussa, kunnes löytyi vuonna 2004 suomalaisesta kuolinpesästä.

”Ase on myyty Bukowskilla peräti kahdesti. Vuonna 2004 se myytiin 62 000 eurolla ja vuonna 2009 yli kaksinkertaisella hinnalla, 142 000 eurolla”, kertoo taideasiantuntija ja meklari Maria Ekman-Kolari.

Katariina Suurelle kuulunut ase on takaaladattava venäläinen piilukko haulikko, jonka aseseppä Gavrila Permjakov valmisti Pietarissa noin 1770. Aseen pituus on 118 cm, ja se on kuulunut sekä Romanovin että Tollin suvulle.

Katariina Suuren haulikko on hyvä esimerkki esineestä, jonka arvo vain nousee ajan kuluessa. Se on laadultaan ja toteutukseltaan todellinen mestarityönäyte. Ase on alkuperäisessä kunnossa, ja ennen kaikkea siihen liittyy legendaarinen tarina eli provenienssi, joka on voitu varmentaa. Kaikki edellä mainitut ovat tärkeitä keräilijöille.


Vuoden 1891 jälkeen valmistetut aseet vaativat lisenssin. Vain sitä aikaisemmin valmistetun saa vapaasti myydä tai omistaa.

Taideasiantuntija Maria Ekman-Kolari arvioi, että Katariina Suuren keisarillinen ase voi olla tulevaisuudessa todellinen harvinaisuus. Syynä on tiukentunut aselaki, joka hankaloittaa historiallisten aseiden keräämistä ja asehistoriallisten seurojen toimintaa.

”Viranomaiset muuttavat antiikki-aseen vaarattomaksi – ja samalla arvottomaksi – tekemällä sen täyteen reikiä ja hitsaamalla liikkuvat osat kiinni. Katariina Suuren haulikon kaltainen ase ei saisi muuttua emmentaljuustoksi.”

Pietarista Ruotsin kautta Suomeen tulleen Katariina Suuren ase on elänyt arvoa kasvattavan seikkailijan elämän.

Suurin osa aseiden keräilijöistä on miehiä, mutta Katariina Suuren pähkinäpuinen, hopeisilla upotuksilla koristeltu tukki ja kullalla koristeltu piippu saattaa kiinnostaa myös naisia.

Antiikkiesineiden, tässä tapauksessa aseiden, kauppaa voisi verrata osakekauppaan – kysyntä ja tarjonta muodostavat hinnan. Voittoa saa varmuudella vasta, kun realisointi on tapahtunut. Ennen sitä arvo on teoreettinen.

Venäläinen virkamiesmiekka on 1800-luvun puolivälistä. Miekan pituus on 92,5 cm. 

Aseet muodostavat militarian eli sodankäyntiin liittyvän esineistön keräilyssä oman ryhmänsä. Aseiden ohessa militarian laaja esineistö ulottuu valokuvista kenttäpostileimoihin, asepukuihin, hihanauhoihin, punaisten materiaaliin ja tietyn joukko-osastoon esineisiin.

Juuri nyt kysellään Jääkäriliikkeen sekä vapaussodan ja punaisen puolen militaria-esineitä.

militaria-antiikki-miekka
Venäläisen virkamiesmiekan kädensija on kullattua messinkiä ja tupsu hopeaa.

Esineiden arvoa määrittelee myös harvinaisuus.

”Punaisten esineet eivät ole säilyneet, joten punaisesta hihanauhasta saatetaan maksaa 5 000 euroa. Valkoisten vastaavasta saanee satasen.”

”Saksaan lähteneiden jääkärien esineet viedään käsistä. Olen myynyt erittäin kysytyn Phadfinder-kurssisormuksen 4 000 eurolla”, Maria Ekman-Kolari kertoo.

03.01.2018