Musiikkiteollisuus rokkaa jälleen. Vuosituhannen vaihteessa alkanut liikevaihdon syöksy on oiennut, ja kasvua on tullut nyt kaksi vuotta peräkkäin vuosina 2015–2016.

Suurin syy kasvuun musiikkiteollisuudessa on suoratoistopalveluista saatujen tulojen hurja kasvuvauhti. Esimerkiksi vuonna 2016 kasvu oli 60,4 %. Digitaalisen musiikin osuus tuloista on ylittänyt fyysisten tallennusmuotojen, kuten cd-levyjen, osuuden.

Muutos on merkittävä. Alun perin musiikkiteollisuudessa nähty romahdus käynnistyi juuri digitaalisuudesta, kun musiikkitiedostoja alettiin vuosituhannen vaihteessa jakaa laittomasti digitaalisessa muodossa. Musiikkiteollisuus on muutenkin kokenut aikojen saatossa paljon muutoksia. Suosituimpia musiikin jakelumuotoja ovat aikaisemmin olleet muun muassa 8-raita, vinyyli ja c-kasetti.

Kaksi suosituinta suoratoistopalvelua maksavien tilaajien perusteella ovat Spotify ja Apple Music. Spotify listautui huhtikuun alussa New Yorkin pörssiin. Kaupankäynnin alussa osakkeen hinta oli 165,90 dollaria. Sillä yhtiön arvoksi tulisi noin 28 miljardia dollaria, vaikka Spotifyn tappiot ovat kasvaneet liikevaihdon kasvun tahdissa.

Taistelu musiikkipalvelujen herruudesta

Sijoittajalle uudet musiikkipalvelut ovat mutkikkaita. Spotifyn ja Applen välillä on käynnissä kisa käyttäjämassoista, eikä kannattavuus ole keskiössä. Applen tarinassa palveluliikevaihdon kasvu on tärkeää puhelinten myyntivolyymien kasvun loputtua jo pari vuotta sitten.

Musiikin heikko kannattavuus piiloutuu muiden erittäin kannattavien ”palveluiden”, kuten Googlelta saatavien oletettujen hakukonekorvausten varjoon. Spotify taas on kasvanut sijoittajien rahoilla, ja toiveena on saada paremmat ehdot musiikkioikeuksien myyjiltä käyttäjämassan kasvettua riittävän suureksi.

Musiikkipalveluihin käytetään runsaasti aikaa eli ne ovat käyttäjille tärkeitä, joten lopulta musiikkipalveluiden herruus on tavoittelemisen arvoista.

Suomalaisille tuntemattomampia uudehkoja musiikkipalveluita ovat satelliittijakelua hyödyntävä Sirius XM ja internet-radio Pandora Media, joka yrittää kääntää laajaa mainosradioyleisöään maksullisen palvelunsa käyttäjiksi.

Mikko Linnanvuori on FIMin länsimarkkinarahastotiimin johtaja sekä FIM BrandsFIM Maailma ja FIM USA Sijoitusrahastojen päävastuullinen rahastonhoitaja.

14.05.2018