Englantilais-intialainen yrittäjä, matkatoimisto Ebookersin perustaja Dinesh Dhamija on esimerkki, että koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä ensimmäistä sataa miljoonaansa.

Rahaa, paljon rahaa, Dinesh Dhamija sanoo sen suoraan: hän halusi rikastua. Sellaista ei ollut tapana sanoa ääneen hänen suvussaan. Dhamijan suvussa käytiin yksityiskoulua, valmistuttiin Cambridgestä tai Oxfordista ja päädyttiin kunnialliselle uralle virkamieheksi, kuten diplomaatiksi.

Ebookersin perustaja
Englantilais-intialainen Dinesh Dhamija on todellinen kosmopoliitti. Hän syntyi Australiassa, mutta muutti diplomaatti-isän töiden vuoksi muutaman vuoden välein ja asui muun muassa Intiassa, Mauritiuksella, Afghanistanissa, Tsekkoslovakiassa ja Alankomaissa.

Kaikki meni pitkään perinteisten suunnitelmien mukaan. Dhamijan isä oli diplomaatti, ja perhe vaihtoi asemapaikkaa muutaman vuoden välein. Dhamija kävi yksityiskoulua ja meni sen jälkeen Cambridgen yliopistoon, mistä hän valmistui lakimieheksi vuonna 1974. Sitä seurasi hyvä työpaikka IBM:ltä, muuta se ei silti tyydyttänyt Dinesh Dhamijaa. Oma yritys houkutti, vaikka kauppiaaksi ryhtyminen ei koskaan ollut ollut edes ehdolla uraksi.

”Kollega kysyi, olinko ajatellut myydä lentoja. Olisin voinut ryhtyä vaikka suutariksi! Oikeastaan silloin ei ollut edes väliä, minkä bisneksen perustaisin”, Dhamija muisteli Financial Times -lehden haastattelussa vuonna 2011.

Cambridgen yliopisto
Cambridgen yliopisto on Oxfordin yliopiston jälkeen maailman toiseksi vanhin englanninkielinen yliopisto. Yliopisto koostuu 31 collegesta sekä yli 150 tiedekunnasta, laitoksesta, koulusta ja muusta instituutiosta.

Dinesh ja hänen vaimonsa Tani Dhamija avasivat matkatoimiston Earl’s Courtin metroasemalle Lontooseen vuonna 1980. Toimisto oli muutaman neliömetrin kokoinen kioski, jossa kaksi työpöytää vei lähes kaiken tilan.

”Tani tiesi enemmän matkustamisen käytännöistä, koska hän oli ollut lentoemäntänä. Mutta minä näin, mitä lippukaupasta voisi tulla. Rahoituksen saaminen oli vaikeaa: pankista ei saanut lainaa eikä meillä ollut haltijakummeja, jotka olisivat antaneet meille rahaa”, hän kertoi City A M lehdelle (2015).

Earl’s Court oli strategisesti täydellinen paikka Dabin Travel -toimistolle. Se oli Lontoon ytimessä, mutta se oli vielä 1980-luvulla hyvin edullinen asuinalue. Alueella asui paljon siirtolaisia, joilla oli tarve hyvin halvoille lentolipuille. Yritys kasvoi, ja kolmen vuoden kuluttua Dhamijat perustivat Flightbookersin.

Earl’s Court
Earl’s Court on Lontoon metron asema Kensingtonin ja Chelsean alueella Lontoossa. Asemalle liikennöivät District Linen ja Piccadilly Linen metrolinjat.

Vuonna 1996 internet oli uusi ja tuntematon väline. Dhamija käsitti sen merkityksen matkailubisnekseen heti. Sehän oli mahdollisuus tehdä rahaa myös nukkuessaan. Ihmiset saattoivat ostaa lentolippujaan mihin aikaan tahansa.

”Uhkapelit, porno ja matkat sopivat erityisen hyvin verkkoon”, Dhamija arvioi Telegraph-sanomalehdelle jo vuonna 2004.

Samana vuonna tapahtui jotakin, mitä Dhamija kutsuu täydelliseksi onnenpotkuksi internetin mahdollisuuksista.

”Saksalainen ystäväni esitteli ensimmäisenä minulle kehittämänsä lentojen varausjärjestelmän ja kysyi, olisinko kiinnostunut ostamaan sen”, hän kertoi Guardian-sanomalehdelle (2002).

Dhamijalla ei ollut varaa maksaa sovelluksesta pyydettyä hintaa, mutta hän sopi provisiosta kehittäjän kanssa. Kehittäjä sai kahdeksan puntaa jokaisesta varauksesta. Alku oli tuskallisen hidasta, mutta kun internetin suosio kasvoi, molemmat voittivat.

Halpojen lentojen kysyntä kasvoi; reilussa kymmenessä vuodessa Flightbookers kasvoi Britannian kymmenenneksi suurimmaksi matkatoimistoksi.

Flightbookersin internetissä toimiva lentokauppa erotettiin vuonna 1999 omaksi yritykseksi. Näin syntyi Ebookers. Samana vuonna Dinesh ja Tani Dhamija kävivät soittamassa kelloa New Yorkin pörssissä.

Milleneum murskasi monen matkanjärjestäjän liiketoiminnan, liian monta isoa katastrofia neljän vuoden aikana: it-kuplan puhkeaminen, 9/11 New Yorkissa 2001, toinen Irakin sota 2003, Sars-virus ja lopuksi Thaimaan-tsunami tapaninpäivänä 2004.

9/11
New Yorkin World Trade Centerin torni syttyi lentokonetörmäyksen seurauksena. 9/11-terrori-iskut vaikuttivat voimakkaasti myös matkailuun ja muun muassa lentoyhtiöiden osakkeiden arvo romahti.

Ebookers selvisi, mutta sen oli leikattava kulujaan ja vähennettävä henkilöstöään. Dhamija perusti Intiaan tytäryhtiön ja ulkoisti sinne lipunvaraukset, asiakkaiden puhelut ja viestit sekä tietojärjestelmät. Tecnovaten palveluja riitti myytäväksi myös muille matkanjärjestäjille.

Vuonna 2004 Ebookers oli Euroopan suurimpia matkatoimistoja. Se toimi 12 maassa, kasvatti samana vuonna myynnin miljardiin dollariin.

Ebookers oli huomattu, ja sijoitusyhtiöt olivat jo pitkään piirittäneet Ebookersia. Muun muassa Bridgepoint Capital, Priceline.com sekä Alchemy Partners halusivat ostaa sen. Vuonna 2005 Dinesh Dhamija myi Ebookersin amerikkalaiselle Cendant Corporationille 471 miljoonalla dollarilla. Viiden miljoonan dollarin sijoitus kannatti.

Jos halutaan jossitella, tässä on hyvä paikka tehdä se. Jos Dhamija olisi myynyt Ebookersin ennen milleneumin isoja katastrofeja, hän olisi saanut siitä jopa 770 miljoonaa dollaria, 9/11:n jälkeen arvo putosi noin 70 miljoonaan dollariin.

ebookers7
Dinesh Dhamija asuu nykyään Surreyssä, joka sijaitsee Lontoon eteläpuolella Guildfordin kaupungin ympäristössä. Thames-joki virtaa Surreyn maalaismaiseman halki. Populaarikulttuurissa Surrey tunnetaan Harry Potterin kotialueena.

Ebookersin myynnin jälkeen Dhamija on keskittynyt hyvin konkreettiseen hyväntekeväisyyteen Intiassa, Romanissa ja Britanniassa.

Dhamija on myös hyvin suosittu esiintyjä yrittäjäseminaareissa, hän oli Suomessa viimeksi lokakuussa 2015 puhumassa tulevaisuuden matkailusta.

Vaikka Dinesh Dhamija on virallisesti keskittynyt golfiin ja hyväntekeväisyyteen, liike-elämä kiinnostaa yhä. Hänellä on kiinteistösijoituksia muun muassa Romanissa ja Intiassa. Dhamijan Copper Beech Group on Britannian suurin Romaniaan sijoittava yksityinen sijoitusyhtiö. Yhtiössä on 18 yritystä kolmessa salkussa: turismi, maa- ja metsätalous ja kiinteistöt.

”Asiat tapahtuvat aaltoina. Olen käynyt läpi kolme taantumaa ennen tätä. Kun ajat paranevat on oltava valmiina”, Dinesh Dhamija sanoo.

21.01.2016