Kevyt, joustava ja hyvä jalassa. Sellainen oli Eccon perustajan Kari Toosbuyn mielestä hyvä kenkä. Pienestä tanskalaiskylästä alkanut liiketoiminta on levinnyt näiden ominaisuuksien ansiosta ympäri maailman. Nyt yritystä luotsaa Eccon isän ja perustajan tytär, Tanskan toiseksi rikkain nainen, Hanni Toosbuy Kasprzak yhdessä puolisonsa Dieter Kasprzakin kanssa.

Eccot, ne erityisen mukavat ja laadukkaat tanskalaiset kengät – kaikkihan ne tietävät. Tällaisesta spontaanista tunnustuksesta Eccon perustaja Kari Toosbuy olisi ollut erityisen ylpeä. Hän lisäisi siihen vielä yhden määreen: innovatiiviset.

Toosbuyn motto oli, että kävellessä pitää olla tuntuma kävelyyn, kenkään. Eikä hänen mielestään sellaisia kenkiä valmistanut 1960-luvulla teollisesti kukaan.


”Kävellessä pitää olla tuntuma kävelyyn – ei kenkään.”

Niinpä Kari Toosbuy osti vuonna 1963 tyhjäksi jääneen tehtaan Jyllannista Bredebrosta, läheltä Saksan rajaa, ja ryhtyi kenkätehtailijaksi. Toosbuy ei tullut jalkinemarkkinoille tyhjästä, hän tunsi alan ja oli johtanut jalkinetehdasta Kööpenhaminassa.

Tietenkin Toosbuy olisi voinut tyytyä olemaan toisen palveluksessa, mutta Hanni-tyttären mukaan isä oli huono tekemään töitä kenenkään alaisuudessa. Hän halusi päättää kaikista asioista itse.

ecco3

Bredebrohon, pienelle paikkakunnalle, Toosbuy halusi, koska työvoima on pienissä kylissä uskollisempaa kuin suurkaupungeissa. Samaa logiikkaa noudattavat menestyksekkäästi useat muutkin tanskalaiset ja ruotsalaiset yritykset yhä edelleen.

Eccolet Sko ei ollut välitön menestys, alku oli nihkeää. Bredebron alueella ei ollut entuudestaan kengänteon osaavaa tehdastyöväkeä ja oppiminen vei aikansa. Silti jo kolmen vuoden kuluttua yritys haki hiukan kasvua Pohjoismaiden markkinoilta. Aika ja hippimuoti olivat heidän puolellaan, yrityksen puukenkämallistot tavoittivat juuri oikean yleisön 1970-luvun alussa.

Mutta kävelykengät, joista Ecco opittiin tuntemaan, saivat odottaa menestystä vielä 15 vuotta. Ensimmäinen klassikko, Ecco Joke, syntyi 1981. Se oli juuri se kenkä, mitä Toosbuy oli koko uransa ajan hakenut: kevyt, joustava ja hyvä jalassa.

Ecco Kari Toosbuy

Kari Toosbuylla oli kokonaisvaltainen näkemys yrityksestään ja siitä, miten hän halusi kenkiään tehtävän ja missä niitä myytävän. Niinpä Toosbuy otti käyttöön vertikaalisen tuotantoprosessin, jossa yritys itse oli mukana tuotannon joka vaiheessa nahan parkitsemista myyntiin asti.

Oli selvää, että Tanskan tuotanto ei ollut riittävän suurta maailman valloitukseen. Ensimmäisen tehtaansa ulkomaille Ecco perusti jo vuonna 1974, Brasiliaan. Se osoittautui oikeaksi liikkeeksi, ja 1980-luvun alussa alkoi Eccon kasvu. Ecco hankki omia nahkatehtaita ja perusti kenkätehtaita sekä omia liikkeitä ympäri maailmaa.

Tehtaissa oli käytössä viimeisin teknologia – tuotekehitykseen panostettiin, sillä kehityksen kärjessä pitää aina pysyä. Lisäksi Toosbuy teki useita lisenssisopimuksia kenkien valmistuksesta. Yhdysvaltojen markkinoille Ecco lähti 1990. Liikkeen Lontoon Oxford Streetille se avasi vuonna 1998. Melkein kaikki tunsivat nyt Ecco-kengän ainakin nimeltä.


”Kiinaan Ecco ennätti jo vuonna 2005.”

Ecco on ollut perheyritys alusta asti. Karin vaimo Birthe vastasi tehtaan hallinnollisista töistä. Kuten perheyritysten lapsille usein käy, perheen ainoa lapsi, Hanni, tottui olemaan kenkätehtaalla pienestä pitäen. Hiukan vanhempana hän alkoi työskennellä siellä, pitihän oma ala ja tulevaisuus tuntea.

Kun Hanni sai koulunsa loppuun 21-vuotiaana, hän lähti Intiaan valvomaan yrityksen tuotantolaitosta. ”Se oli myös isän toive. Paras tapa oppia ymmärtämään toimialaa, on olla tehtaassa töissä”, Hanni on myöhemmin kertonut julkisuudessa.

Parin Intian vuoden jälkeen Hanni muutti Saksaan. Hän oli tutustunut Tanskassa lomaillessaan nuoreen kenkäsuunnittelijaan Dieter Kasprzakiin ja perusti tämän kanssaan perheen Saksaan.

ecco2

Vasta vuonna 1997, kun Hanni täytti neljäkymmentä, hän palasi perheensä kanssa Tanskaan ja otti paikkansa Eccon hallituksen puheenjohtajana. Suunnittelijana Hannin puoliso, Dieter Kasprzak, otti vastuulleen yrityksen lähes tärkeimmän osuuden, tuotekehityksen. Muutaman vuoden kuluttua Dieter nimitettiin yrityksen varatoimitusjohtajaksi. Kun Kari kuoli vuonna 2004, Dieter siirtyi yrityksen toimitusjohtajaksi.

Hanni ja Dieter ovat perheyrityksen tehokas ja toimiva dynamo, joka vastaa yrityksen jatkuvuudesta ja kehityksestä. Yrityksen pääkonttori ja on yhä Tanskassa, mutta tuotanto on Thaimassa, Indonesiassa, Kiinassa ja Slovakiassa. Eccolla on neljä omaa nahkatehdasta, joista yksi on Hollannissa.

Kaikissa tehtaissa on käytössä lean-filosofia, jossa työntekijät pääsevät itse vaikuttamaan työhönsä. Hanni ja Dieter uskovat, että myös tämän ansiosta Ecco on pystynyt säilyttämään asemansa hyvin kilpailulla toimialalla. Noin 80 prosenttia jalkineista tuotetaan yrityksen omissa tehtaissa, yksi viidennes lisenssillä Aasian maissa.

Kasprzakeilla on kaksi aikuista lasta. Poika on ammattimainen golfin pelaaja ja tytär olympiatason kouluratsastaja. Miljardööriäkin huolestuttaa perheen yrityksen jatkuvuus. Hanni Toosbuy Kasprzak on kertonut toivovansa, että jompikumpi lapsista jatkaisi suvun yritystä. Ratkaisu on kuitenkin heidän, hän korostaa.

”He molemmat vielä kehittyvät ihmisinä, ja heidän on löydettävä oma tiensä ja paikkansa. Minulle on erittäin tärkeää, että seuraava polvi ymmärtää, mitä on olla hyvä omistaja”, Hanni Toosbuy Kasprzak sanoo.

 Hanni Toosbuy Kasprzak (1957)

  • Ecco Sko (1963)
  • Nettovarallisuus 2,6 miljardia dollaria
  • Puoliso: Dieter Kasprzak, Eccon toimitusjohtaja
  • Lapset: 2
  • 666. rikkain miljardööri maailmassa (2016)
  • 5. rikkain Tanskassa
  • Vuonna 2015 Eccon liikevaihto oli 1,26 miljardia euroa. Yhtiö työllistää noin 19 000 henkilöä ympäri maailmaa.

Lähteet: Ecco, EY Family Business Yearbook 2014, Forbes.

01.12.2016