FIM Lounge etola

Etola on kasvanut 85 vuodessa kolmesta kumikaupasta kansainväliseksi monialayritykseksi. Johdossa on nyt jo neljännen polven Etola, Erkki Etolan Mikael-poika.

Etolan tarina saa alkunsa jo 30-luvulla, jolloin Suomessa elettiin sekä poliittisesti että taloudellisesti vaikeaa aikaa. Pulaa ja puutetta oli kaikesta, myös työstä. Maassa laskivat sekä palkat että hinnat eli Suomessa vallitsi deflaatio.

Suomen Gummitehdas Oy oli jo muutaman vuoden ajan ostanut kilpailijoitaan markkinoilta, ja vuonna 1931 se hotkaisi pääradan varrella sijaitsevan Savion kumitehtaan. Yrityksen myyntijohtaja Johan August Etholén sai lähteä, kuten muukin johtoporras. Myöhemmin Suomen Gummitehdas tunnettiin Nokiana.

Lähtö ei tullut Etholénille yllätyksenä. Hän oli kerännyt pääomaa pahan päivän varalle, ja juuri nyt oli aika käyttää se viisaasti. Etholén päätti pysyä alalla, jonka tunsi hyvin. Hän perusti Kumikauppa Oy:n, johon hän hankki kaksi myymälää Helsingistä ja yhden Turusta. Kumitavaroiden lisäksi Helsingin myymälöissä myytiin kenkiä.

FIM_Lounge_Etola_liike
Helsingin Pieni Robertinkatu 7:ssä sijaitseva Etola on yksi alkuperäisistä Johan August Etholénin hankkimista liikkeistä.

Etholénin vaimo ei ollut toimista innoissaan, koska konkursseja tapahtui paljon. Tähän Etholén kuulemma vastasi, että silloinhan juuri kauppoja kannattaa ostaa. Etholénin silloisista ostoksista Iso Roobertinkadun liike on yhä toiminnassa.

Muutaman vuoden kuluttua Etholén laajensi liiketoimintaansa ja ryhtyi valmistamaan muun muassa kumikäsineitä, leluja ja ilmapalloja Helsingin Aleksanterinkadulla. Liiketoiminta näytti hyvältä, mutta kohtalo puuttui suunnitelmiin. Etholén kuoli yllättäen vuonna 1938.

Etolan nykyisessä muodossaan perusti Johan Etholénin Nils-poika. Nils Etola valmistui ekonomiksi vuonna 1937 ja opiskeli sen jälkeen Ranskassa. Nils Etola halusi tutkijaksi, mutta isän kuolema muutti nuoren miehen suunnitelmat.

Nils seurasi isänsä jälkiä. Ensiksi hän osti isänsä yrityksen Kumikauppa Oy:n loputkin osakkeet toiselta osakkaalta ja otti näin vastuulleen isänsä perustaman yrityksen hoidon.

”Minulla oli sikäli tuuria, että silloin vallitsi jo voimakas nousukausi”, Nils Etola muisteli uransa alkua.

Nils Etola perusti vuonna 1942 Oy Etra Ab:n. Nimen piti olla Etro, mutta lyöntivirhe teki siitä Etran, ja siksi se sai jäädä. Yrityksellä oli heti uusi makea menestystuote – sodan jälkeen kansakunta janosi sokerin kaltaisia makuja, ja Etra tarjosi sille keinomakeutusaine sakariinia.

Makea kukoistuskausi jäi lyhyeksi, sillä jo kuuden vuoden kuluttua sakariinitablettien säännöstely loppui. Etola itse epäilikin aina, että ihmiset olivat ostaneet sakariinitabletteja vain siksi, että ne olivat kortilla.

Nils Etola haki yritykselle uuden suunnan. Etrasta tuli 1950-luvulla kumituotteiden ja teollisuustarvikkeiden maahantuoja. Tuotevalikoimaan kuului muun muassa teippejä, tiivisteitä, muoveja ja elektroniikkaa.

FIM Lounge etola hai saappaat
Hai-saappaan mallikappaleen teki Pekka Vesa vuonna 1968, työskennellessään Nokian kumitehtaalla mallimestarin apupoikana. Saapas suunniteltiin alunperin purjehtijoiden tarpeisiin.

Kumikauppa Oy:n nimi muutettiin vuonna 1953 Oy Etola Ab:ksi, samoihin aikoihin yrityksen toimialaksi vakiintui kumi- ja muovituotteiden myynti. Kun Suomen kauppa länteen alkoi vapautua 1950-luvun lopulla, alkoi myös Etola kasvaa. Yrityksen liikevaihto kymmenkertaistui vuosina 1956–1970.

Vuonna 1973 yhtiöön liitettiin muovitehdas. Yritys myös toi maahan muun muassa DDR:ssä valmistettuja kumituotteita, tiivisteitä ja autonrenkaita.

Kauppaneuvos Nils Etola (1916–1993) johti yhtiöitään lähes neljäkymmentä vuotta. Nils Etolan työtä jatkoi hänen poikansa Erkki Etola, joka aloitti työt yrityksessä vuonna 1970. Vuonna 1974 Erkki Etola siirtyi toimitusjohtajaksi ja toimi Etola Oy:n ja Etra Oy:n toimitusjohtajana kesään 2016 asti.

Erkki Etola kasvatti yritystä määrätietoisesti. Erityinen kasvupyrähdys Etolalla oli 1990-luvulla, kun Suomi oli syvässä lamassa. Yhtiö osti silloin lähes kolmekymmentä yritystä, muun muassa kiinnitys- ja hydrauliikkayrityksiä.

Erkki Etola ei viihdy julkisuudessa, mutta sijoittajana hänet tunnetaan. Suursijoittajana hän on keskittynyt erityisesti kotimaisiin yrityksiin. Etola on ollut myös aktiivinen hallitustyöntekijä.

Seuraava sukupolvi on jo mukana yrityksessä. Hallituksessa on mukana useita suvun jäseniä, niin Erkki Etolan sisaruksia kuin heidän lapsiaankin.

Kun Erkki Etola ryhtyi hallituksen puheenjohtajaksi kesällä 2016, Erkin poika Mikael Etola ryhtyi toimitusjohtajaksi. Hän on johdossa jo neljännen polven Etola.

Vuonna 2017 Etola on yhä suomalainen perheyritys ja monialakonserni. Siihen kuuluu noin 30 tiivisti yhteistyössä toimivaa nimekästä erikoisliikettä. Yhtiöiden kokonaisliikevaihto oli vuonna 2015 noin 400 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä noin 1 500. Yhtiöillä on toimintaa Suomen lisäksi Ruotsissa, Virossa ja Kiinassa.

 

Lähteet: Talouselämä, Kauppalehti, Iltalehti, Suomen kansallisbiografia, HS, www.etola.fi

08.02.2017