Erilaisten hirmumyrskyjen – hurrikaanien, taifuunien ja trooppisten syklonien – määrän ja voimakkuuden arvioidaan kasvavan ilmastonmuutoksen myötä. Millaisia seurauksia tällä on yksittäisille kansantalouksille ja maailmantaloudelle?

Vastaus riippuu kahdesta seikasta. Ensiksikin siitä, missä määrin myrskyjen määrä ja voimakkuus kasvavat. Toiseksi siitä, miten yksittäiset myrskyt vaikuttavat talouden dynamiikkaan. Näistä kahdesta tekijästä jälkimmäinen on aiheuttanut tutkijoille erityisen suurta päänvaivaa. Vaikka maallikon mielestä hirmumyrskyn vaikutukset ovat väistämättä aina kielteisiä, on tutkijoilla ollut esittää asiasta jopa neljä erilaista näkemystä.

Ensimmäisen hypoteesin mukaan vakava myrsky sysää sen kohteeksi joutuneen kansantalouden kasvu-uralta syrjään todella pitkäksi aikaa. Toisen näkemyksen mukaan hirmumyrsky saattaa tyrehdyttää kasvun vähäksi aikaa, mutta ennen pitkää talous kyllä elpyy. Kolmannen teorian mukaan myrsky voi jopa vauhdittaa kasvua, sillä sen aiheuttamien tuhojen korjaaminen vaatii investointeja. Neljännen näkemyksen mukaan myrsky on onnenkantamoinen, sillä tullessaan se tuhoaa vanhentuneen, talouskasvua hidastavan infrastruktuurin.

FIM Lounge hurrikaanit

Koska käsitykset myrskyjen taloudellisista vaikutuksista poikkeavat näin suuresti toisistaan, päättivät taloustieteilijät, Solomon M. Hsiang ja Amir S. Jina, selvittää asiaa tarkemmin. He tutkivat kaikkiaan 6 712 hirmumyrskyä vuosien 1950 ja 2008 väliltä. Tulos oli yksiselitteinen. Myrskyt ovat pahoja – erittäin pahoja – talouskasvun kannalta.

”Tässä tapauksessa ei ole luovaa tuhoa”, Jina kommentoi The Atlantic -lehden haastattelussa (5.8.2014). ”Kun tällaiset katastrofit iskevät, niiden vaikutus kestää useita vuosikymmeniä.”

Hsiangin ja Jinan mukaan hirmumyrskyjen vaikutuksia voi verrata pahimpiin ihmisen aiheuttamiin talouskriiseihin ja katastrofeihin. Esimerkiksi sellainen myrsky, joita esiintyy muutamien vuosien välein, vertautuu veronkorotukseen, joka on prosentin verran BKT:sta, valuuttakriisiin tai vakavaan poliittiseen kriisiin. Vastaavasti taas paha myrsky – sellainen, joita ilmenee kerran vuosikymmenessä – on verrattavissa vaikutuksiltaan pankkikriisiin. Kaikista pahimmat myrskyt voivat aiheuttaa ennennäkemättömiä tuhoja kansantalouksille.

FIM Lounge hurrikaani mathew
Matthew-hurrikaanin voima huuhtoi mereen puolentoista kilometrin pituisen pätkän rantatietä Floridan itärannikolla Flagler Beachilla.

Hsiang ja Jina onnistuivat tutkimuksessaan laskemaan, että jos jonkin kansantalouden alueella tuulen vuosittainen keskinopeus kasvaa metrillä, tämä näkyy 0,37 prosentin vähennyksenä talouden henkeä kohti lasketussa BKT:ssa vielä 20 vuoden päästä. Tutkijoiden mukaan kaiken kaikkiaan ilmastonmuutoksen myötä lisääntyvät myrskyt maksavat 95 prosentin varmuudella maailmantaloudelle 9,7 biljoonaa Yhdysvaltain dollaria, ellei kasvihuonekaasujen päästöjä rajoiteta. 

Taloudellisten vahinkojen lisäksi hirmumyrskyt aiheuttavat valtavaa inhimillistä kärsimystä ja hätää. Niille on mahdoton asettaa hintalappua.

Cutline_LinnanvuoriMikko

Matthew aiheutti 10 miljardin dollarin vahingot

”Lokakuun alussa Karibialla ja Kaakkois-Yhdysvalloissa vaikuttanut hurrikaani Matthew oli vuoden 2016 Atlantin hurrikaanikauden neljästoista trooppinen sykloni, kolmastoista myrsky, viides hurrikaani ja toinen voimakas hurrikaani. Matthewin avulla on mahdollista tutkia hieman sitä, millaisia vaikutuksia hirmumyrskyillä on talouteen lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.

Lyhyellä aikavälillä – eli juuri ennen myrskyn saapumista ja sen aikana – myrskystä kärsii ainakin vähittäiskauppa, kun ihmiset jäävät kotiin sen sijaan että menisivät ostoksille. Tosin rauta- ja puutavarakauppa käy, kun ihmiset varautuvat mahdollisiin vahinkoihin. Esimerkiksi vuoden 2012 hurrikaani Sandyn yhteydessä havaittiin, että generaattoreiden ja painepesureiden kauppa nousi liki kolmanneksella edellisvuoteen nähden.

Saapuessaan myrsky voi aiheuttaa paljon vahinkoa infrastruktuurille – esimerkiksi sähkölinjoille, jolloin sähkönjakelu katkeaa ja sähköyhtiöille koituu taloudellisia vahinkoja. Matthewin aiheuttamista tulvista kärsi erityisesti sianjalostusteollisuus, joka on etenkin Pohjois-Carolinassa merkittävää.

Myrskyn jälkeen aletaan korjaamaan vahinkoja. Rauta- ja puutavaran lisäksi monet tarvitsevat autojen varaosia tai autokorjaamojen palveluksia.

Goldman Sachsin arvioiden mukaan Matthew aiheutti kaiken kaikkiaan ehkä 10 miljardin dollarin vahingot. Vahinkojen määrällä mitattuna se olisi näin Yhdysvaltojen 22. vahingollisin myrsky toisen maailmansodan jälkeen. Vahingollisin on ollut vuonna 2005 New Orleansissa ja sen lähistöllä tuhojaan tehnyt Katrina, joka aiheutti arviolta 108 miljardin taalan vahingot. Toiseksi vahingollisimman, eli Sandyn, kontolle laskettiin 60 miljardin taalan vahingot.

matthew

Vahingoista vastaavat suurelta osin vakuutusyhtiöt. Ne ovat kuitenkin jakaneet riskejänsä erilaisten jälleenvakuutusten avulla, joten se, kuinka paljon myrsky vaikuttaa yksittäisiin yhtiöihin nähdään vasta myöhemmin.

Hirmumyrskyt voivat avata spekulaatiolle tilaisuuksia – Matthewn kaltaisessa tapauksessa esimerkiksi sianlihamarkkinoilla. Osakkeiden hinnat heijastavat kuitenkin yritysten pitkän aikavälin tuottoja, joten yksittäisillä hirmumyrskyillä ei pitäisi olla kovin suuria välittömiä vaikutuksia osakemarkkinoihin.

matthewfact-02

Mikko Linnanvuori on FIMin länsimarkkinoiden rahastotiimin johtaja sekä FIM Brands, FIM Maailma ja FIM USA Sijoitusrahastojen päävastuullinen rahastonhoitaja.

21.10.2016