FIM Lounge Agnelli

Giovanni Agnelli loi suvun omaisuuden perustan Fiatin autotehtaalla. Gianni Agnelli teki Fiatista valtiomahdin. Nyt yritystä johtaa Agnelli, joka ei isoisoisänsä pyynnöstä huolimatta suostu vaihtamaan sukunimeään Agnelliksi. 

Agnellit ovat yksi Italian varakkaimmista ja vaikutusvaltaisimmista suvuista. Italian Kennedyiksikin kutsuttujen Agnellien tarina alkaa upseeri Giovanni Agnellista.

Giovanni Agnelli tapasi vuonna 1899 kreivi Emanuele Cacherano di Bricherasion, joka halusi perustaa autotehtaan Torinoon ja etsi hankkeelleen rahoitusta. Agnellista tuli osakas ja hän ryhtyi Fabbrica Italiana Automobili Torinon eli Fiatin toimitusjohtajaksi. Vuonna 1903 tehdas tuotti 135 autoa vuodessa, kolme vuotta myöhemmin jo 1 149 autoa vuodessa.

Mitä vuonna 1903 tapahtui, on mysteeri. Lopputulos oli kuitenkin se, että Agnelli sai kaikki muut osakkaat myymään osuutensa itselleen. Vuotta myöhemmin di Bricherasio kuoli ”hämärissä olosuhteissa”.

Fiatin tehdas oli nyt kokonaan Agnellin. Vuonna 1908 Giovanni Agnelli joutui kuitenkin jättämään paikkansa Fiatin toimitusjohtajana, koska häntä syytettiin pörssikurssien manipuloinnista. Agnelli voitti oikeudenkäynnit, ja vuoden kuluttua johti taas tehdastaan.

agnelli_family
Kuvassa Giovanni Agnelli, Gianni Agnelli, Margherita Agnelli de Pahlen ja John Elkann.

Johtajana Giovanni Agnelli oli arrogantti, mutta tehokas. Fiat kasvoi – ennen ensimmäistä maailmansotaa se oli Italian kolmanneksi suurin yritys. Se ei tuottanut vain autoja, vaan kaikkea, mitä oli mahdollista tehdä konepajassa traktoreista sotilasajoneuvoihin.

Suuryritys tarvitsi jatkajan, mieluiten omasta perheestä. Luonnollinen valinta olisi ollut perheen ainoa poika. Eduardo Agnellia kiinnosti kuitenkin enemmän huvittelu kuin isän yrityksen johtaminen. Asiat saivat yllättävän käänteen, kun Eduardo vuonna 1935 menehtyi lento-onnettomuudessa.

FIM Lounge Agnellit Mussolini
Tärkeitä olivat oikeat ystävät, jotka toivat menestystä ja vaikutusvaltaa. Giovanni Agnelli tutustui muun muassa äänekkään Il Popolo d’Italia -lehden päätoimittajaan. Eikä päätoimittaja Benito Mussolini unohtanut varhaista tukijaansa.

Huikentelevaisesta elämästään huolimatta Eduardolla oli perhe ja seitsemän lasta. Giovanni valitsi seuraajakseen Eduardon toiseksi vanhimman lapsen, Giannin. Gianni Agnelli oli kuin isoisänsä, mutta hyvin koulutettu, kielitaitoinen ja isoisäänsäkin kunnianhimoisempi.

Gianni Agnelli oli kuitenkin liian nuori johtamaan Fiatia, joten Fiatin johdosta vastasi isoisän luottomies Vittorio Valletta. Valletta oli rakentanut Fiatin kasvun ja hallitsi yritystä tiukasti. Vuonna 1963 Gianni Agnelli aloitti harjoittelun Vallettan johdolla. Toimitusjohtajaksi hän siirtyi 1966, kun Valletta jäi eläkkeelle.

Gianni Agnellilla oli tavoite. Hän halusi olla Italian rikkain mies kautta aikojen ja hän halusi suvustaan Medicien, Sforzan ja Viscontien vertaisen. Lisäksi hän halusi Fiatista Euroopan suurimman autovalmistajan.

Fiatista kasvoi Gianni Agnellin aikana Italian merkittävin yhtiö, jonka toimialoista autoteollisuus oli vain yksi osa. Parhaimmillaan Fiat vastasi 4,4 prosentista maan bruttokansantuotteesta. Kaikki ei kuitenkaan aina ollut helppoa: Gianni Agnelli sai osakseen niin 1970-luvun öljykriisin kuin Italian suuret teollisuuslakot 1980-luvulla.

Paitsi vaurautta Gianni Agnelli halusi myös kunnioitusta ja aseman. Hän oli eläköitymisensä jälkeen Fiat Groupin hallituksen kunniapuheenjohtaja. Italian presidentti oli nimittänyt hänet elinikäiseksi senaattoriksi isänmaan hyväksi tehdyistä ansioista.

FIM Lounge Agnellit Kennedy
Gianni Agnelli tunsi kaikki merkittävät henkilöt. Vanhempi George Bush oli hänen hyvä ystävänsä, samoin Henry Kissinger, David Rockefeller ja koko Kennedyjen klaani.

Gianni Agnelli oli näyttävä mies, joka rakasti muotia. Hän oli kansainvälinen tyyli-ikoni, maailman parhaiten pukeutuva mies. Häntä kutsuttiin yleisesti sanalla Il re, Italian kuningas.

Vaurastuminen muuttaa suvun dynamiikka. Usein kiinnostus suvun työtä kohtaan vähenee, koska on taloudellisesti mahdollista tehdä muitakin asioita tai olla tekemättä mitään.

Agnelleille tämä tapahtui toistamiseen 1990-luvun lopulla. Gianni Agnellilla oli vaimonsa prinsessa Marella Caracciolo di Castagneton kanssa kaksi lasta, Eduardo ja Margherita.

Eduardoa kiinnostivat henkisemmät ja esteettisemmät asiat kuin yrityksen johtaminen, hän oli kertonut sen julkisestikin. Eduardo asui yksin huvilassaan Torinon lähellä, hänen elämänsä oli hajanaista ja kaoottista. Vuonna 2000 Eduardo löytyi kuolleena sillan alta, josta hän oli hypännyt alas.

FIM Lounge Agnellit
Giovanni Agnelli oli tarkka maineestaan ja nimestään alusta asti. Kiivas nimen ja maineen suojelu on kuulunut aina Agnellien tapaan toimia. Fiat ei ollut vain perheyritys, se oli 1900-luvun italialaisen kapitalismin ilmentymä: hyvin poliittinen, monimutkainen ja varovainen ulkopuolisten suhteen, arvioi taloushistorian professori David Landes Dynasties: Fortunes and Misfortunes of the World’s Great Family -kirjassaan.

Koska nainen ei Gianni Agnellin mielestä sopinut seuraajaksi, Agnelli valitsi seuraajakseen Eduardon sisaren Margheritan sijasta Umberto-veljensä pojan, Giovanni Agnellin. Nuorempi Giovanni Agnelli olisi aikalaisten mielestä ollut täydellinen seuraaja, mutta hän kuoli syöpään vuonna 1997 vain 33-vuotiaana.

Gianni Agnelli valitsi uuden seuraajansa pikaisesti. Valittu oli hänen tyttärensä Margherita Agnelli de Pahlen poika, 23-vuotias John Elkann. Elkannin isä on amerikkalais-ranskalais-italialainen intellektuelli Alain Elkann. Gianni Agnelli halusi pojan vaihtavan nimensä Agnelliksi, mutta tämä ei suostunut siihen.

Perintöriidat alkoivat heti, kun Gianni Agnelli kuoli vuonna 2003. Tytär Margheritha Agnelli de Pahlen peri 1,5 miljardia euroa, mutta väitti että häneltä oli huijattu osa perinnöstä.

Agnelli de Pahlen rikkoi perheen kirjoittamatonta sääntöä: perheen asioista ei puhuta ulkopuolisille. Riidasta tuli niin muhkea, että Italian veroviranomaiset tutkivat, oliko Gianni Agnelli väitetysti kätkenyt miljardi euroa salaisille sveitsiläisille pankkitileille. Kuusi vuotta myöhemmin italialainen tuomioistuin totesi kaiken menneen sääntöjen mukaan. Riita repi pahasti perheen yhtenäisyyttä ja aiheutti korjaamattomia vaurioita.

FIM Lounge Agnellit
Jalkapallojoukkue Juventuksesta 64 prosenttia on Agnellin perheen sijoitusyhtiö Exorin omistuksessa.

John Elkann on toiminut vuodesta 2010 Fiatin hallituksen puheenjohtajana. Hän on myös Agnellien omaisuutta hallitsevan Exorin toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja. Fortune-lehti on listannut hänen maailman neljänneksi vaikutusvaltaisimmaksi alle 40-vuotiaaksi johtajaksi.

Uuteen johtajaan kohdistuvat suuret odotukset. Hän määrittelee, miltä yritys näyttää 2000-luvulla. Aikaisemmat suvun johtomiehet olivat aikanaan olleet monella tavalla hyvin näkyvä ja vaikuttava osa Italiaa. Tässä ajassa sellainen tuntuisi vieraalta.

Giovanni ja Gianni Agnelli halusivat sukunsa nousevan Italian merkittävimpien joukkoon. Se on toteutunut monella tasolla. Giovannin sisar Susanna Agnelli oli mukana politiikassa ulkoministerinä ja europarlamentissa. Avioliitot ovat vieneet Agnellit kaikkialle, myös Italian vanhimpiin sukuihin.

John Elkann on naimisissa Borromeo-suvun perijättären Lavinia Borromeon kanssa ja heillä on kaksi poikaa ja tytär. Pojista kumpikaan ei ole nimeltään Giovanni eikä Eduardo, minkä voisi ajatella olevan merkki uudesta ajasta.

Lähteet: Davis Landes: Dynasties: Fortunes and Misfortunes of the World’s Great Family (2007), E24, Finacial Times, Vanity Fair

  • Fiat SpA

    Italian suurin perheyhtiö, joka toimii myös ulkomailla. Toimialaan kuuluvat muun muassa jälleenmyynti, kemikaalit, konepajateollisuus sekä auto- ja kuljetusväliteollisuus. Tunnettuja tuotemerkkejä ovat muun muassa Fiat, Chrysler, Ferrari, Maserati ja Lancia. Yhtiön pääkonttori on Italian Torinossa.

  • Exor SpA

    Yhtiön omistukset: Juventus F.C. 64 %, Economist Group 35 %, Almacantar 38 %, Fiat Chrysler Automobiles 29 %, CNH Industrial 27 %, Banca Leonardo 17 %, Banijay Group 17 %, Ferrari 24 %. Agnellin perhe omistaa Exor SpA:sta noin 51 prosenttia (osuus osakepääomasta lokakuussa 2015).

  • Forbesin mukaan Exor on maailman neljänneksi suurin perheyhtiö ja 19. rikkain yhtiö 2015 Fortune Global 500 -listalla. Agenellien 51 prosentin osuus Exorista on noin 5 miljardin dollarin arvoinen (Forbes 2015). Yhtiöön kuuluu myös jalkapalloseura Juventus, jonka valmentajalle Gianni Agnelli soitti joka ikinen aamu tasan kello kuusi.

  • Agnellin perheeseen kuluu noin 200 jäsentä.

16.03.2016