FIM Loungen kahdeksanosaisessa sarjassa pureudutaan klassikkoautojen maailmaan. Sarjan kuudennessa osassa tarkastelemme kaksiovisen Mercedeksen arvoa sijoituskohteena. Klassikkoautojen maailmaa, historiaa, lainalaisuuksia ja niiden arvonkehitystä avaa klassikkoautojen asiantuntija, autotoimittaja ja -kirjailija Arttu Toivonen.

Yksi sijoitusvinkki pätee vuodesta, vuosikymmenestä ja korisukupolvesta toiseen. Se on kaksiovisen Mercedeksen hankinta.

Mercedes-Benz on yksi autoilunhistorian tärkeimmistä brändeistä. Kyse ei ole yksittäisestä automallista, vaan koko merkin merkityksestä.Karl Benzin vuonna 1886 patentoima keksintö nimeltä henkilöauto oli toki ensimmäinen laatuaan, mutta Mercedeksen tarina on paljon muutakin.

Mercedes-Benz on ollut monta kertaa ensimmäisenä tuomassa teknisiä innovaatioita kuluttajien saataville, pysytellyt uskollisena omalle brändilleen ja jo vuosia sitten ymmärtänyt malliston laajuuden merkityksen: sähköyhtiön urakoitsija samoaa Lapin metsäteitä Mercedes-Benzin Unimogilla samaan aikaan kun pankkiiri kaartaa Sidneyn oopperatalon eteen Mercedes-Maybachilla. Jalkapallotähti ottaa jättisakot brittiläisellä moottoritiellä Mercedes-AMG GT S:llä, ja tavallinen perheenäiti pakkaa ostoksia B-sarjalaisen tila-autonsa kyytiin Espanjassa.

Onko Mercedes-Benz maailman merkittävin autonvalmistaja? Varmasti.


Mercedes on turvallinen sijoitus.

Sijoitusmielessä Mercedes-Benz on yksi turvallisimpia auto-ostoksia. Harvat mallit – pois lukien jo aiemmin tässä sarjassa esitelty 300SL Gullwing ja 300SL Roadster – ovat tosin moninkertaistaneet hintojaan. Mercedeksen vahvuus on kuitenkin sijoituksen vakaudessa.

Keskikokoluokan autojen hinnat eivät nouse vahvasti, ellei kyseessä ole jotakin poikkeuksellisesta, kuten 1990-luvun taitteen 500E. Sen sijaan kaikkien kaksiovisten Mercedesten hinnat ovat lähteneet hilautumaan ylöspäin.

Mercedes-Benz on tuottanut ylellistä, johtoportaalle suunnattua S-sarjaa 1950-luvun alusta lähtien. Sisäisellä koodilla W188 tunnettu kaksiovinen coupé 300S sekä sen avoversio 300Sc olivat tuohon aikaan merkin ylellisin tuote. Teknisesti ne olivat sukua tavalliselle Mercedes-Benz 300:lle, tuon aikakauden edustusautolle. Mallimerkinnän perässä ollut ”S” ei kuitenkaan vielä tarkoittanut samaa kuin muutama vuosikymmen myöhemmin.

Muotoilijalegenda Bruno Saccon kädenjälki näkyy Mercedes-Benz 560 SEC:ssä. Auto on samaan aikaan siro, linjakas ja jykevä.

Seuraajaksi kehitettiin vuonna 1961 esitelty, aikakauden tyylin mukaisilla pienillä takasiivillä varustettu Mercedes-Benz 300SE. Sen mallikoodi oli W112, mikä paljasti auton identiteetin olevan lainaa tavanomaisemmasta W111-mallista.

Edustusversioon oli istutettu suurempi kuusisylinterinen moottori sekä hieman enemmän nahkaa, jalopuuta ja kromia. Mercedeksellä kuitenkin tiedettiin, että arvokkaaksi meikatun 300SE:n seuraajaksi piti saada oikea, oma S-sarjan malli – S niin kuin Sonderklasse, erikoisluokka.

Se saatiin mallistoon vuonna 1972, kun ensimmäinen virallinen S-sarja esiteltiin. Se oli tarjolla myös huikealla 6,9-litraisella V8-moottorilla, mutta toisin kuin edeltäjistään, sen mallisarjasta puuttui kokonaan kaksiovinen malli. Mercedes luotti varakkaiden ostajien siirtyvän leimallisesti urheilullisemman SLC-mallin rattiin.

Konehuoneeseen oli tarjolla lukuisia vaihtoehtoja – huippuna silkinpehmeästi käyvä 5,5-litrainen V8-moottori.

Tämä virhe korjattiin, kun uuden sukupolven huomattavasti modernisoitu S-sarja tuli tuotantoon vuonna 1979. Aluksi se oli tarjolla vain neliovisena sedanina, mutta syyskuussa 1981 esiteltiin myös C126-koodilla tunnettu iso ja ylellinen coupe, Mercedes-Benz 500 SEC.

Toisin kuin edellisellä vuosikymmenellä, uusi kaksiovinen luksus-coupé oli nyt selvästi sukua S-sarjan sedanille. Teknisesti nämä kaksi olivat hyvin lähellä toisiaan. Kaksiovista mallia ei tosin saanut kuusisylinterisenä versiona, mutta valmistuskaaren aikana siitä oli saatavana 380SEC, 420SEC, 500SEC ja 560SEC.

Pieniä eroja löytyi myös varustelusta: automaattisesti tasonsa säilyttävä jousitus oli Mercedes-Benz SEC:ssä vain taka-akselilla, sedaniin sen sai optiolistalta myös etuakselistolle.

Sujuvatoiminen automaattivaihteisto sopii ison coupén luonteeseen mainiosti.Suuri, ylellinen Mercedes-Benz SEC on edelleen harvoja vanhan liiton Mercedeksiä, joiden hinta on vielä kohtuullisella tasolla. Merkittävin syy tähän on C126-korimallin pitkä tuotantokaari ja suuret valmistusmäärät. Neliovisia valmistettiin reilut 818 000 kappaletta ja kaksiovista SEC-mallia eri versioinaankin yli 74 000. Tarjolla on siis edelleen sen verran autoja, ettei valikoima lopu kesken.

Melko siistinä pysyneen, noin 150 000–200 000 ajetun huippumalli Mercedes-Benz 560 SEC:n voi ostaa Euroopasta noin 15 000–20 000 eurolla. Hinta on noin 30–40 prosenttia korkeampi kuin 10 vuotta sitten, mutta silti prosentuaalinen nousu on pysynyt maltillisena.

Jos vaatimuksena on hyvä varustelu, täydellinen ja tunnettu historia sekä alhaiset ajokilometrit, hinta tuplaantuu kohtuukuntoisiin autoihin verrattuna. Edullisimpia ovat Yhdysvalloista ja Japanista tuodut autot sekä ne, joiden historiassa on tyhjiä kohtia.

Mercedes-Benz 560 SEC on sijoituksena pitkään salkkuun ostavalle sopiva. Sen hinnassa tuskin tulee valtavia ja yllättäviä pomppuja, mutta toisaalta pomminvarmaksi rakennetun, nyt jo helposti yli 30-vuotiaan loisto coupén arvo laskee tuskin koskaan.

Sijoittajan vinkki: Saksassa uutena myyty, vähän ajettu Mercedes-Benz 560 SEC tummanharmaana tai mustana.

Tässä kahdeksanosaisessa artikkelisarjassa tutustutaan klassikkoautoihin, joiden arvon kehitys on ollut viime vuosina voimakasta tai jotka ovat potentiaalisia sijoituskohteita. Klassikkoautojen maailmaa, historiaa, lainalaisuuksia ja niiden arvonkehitystä avaa klassikkoautoasiantuntija, autotoimittaja ja -kirjailija Arttu Toivonen. Hän on liikkunut vanhojen- ja arvoautojen maailmassa yli 15 vuotta, kirjoittanut autokirjoja, toiminut entisöintikilpailuissa tuomarina ja työskennellyt useille alan lehdille sekä Suomessa että Euroopassa.

20.12.2018