FIM Loungen kahdeksanosaisessa sarjassa pureudutaan klassikkoautojen maailmaan. Sarjan viidennessä osassa perehdytään rallilegendaan, jonka tarina hakee vertaistaan – temperamenttinen, armoton ja nopea Lancia Delta. Klassikkoautojen maailmaa, historiaa, lainalaisuuksia ja niiden arvonkehitystä avaa klassikkoautojen asiantuntija, autotoimittaja ja -kirjailija Arttu Toivonen.

Lancia Deltan suunnitteli suorien viivojen mestari, italialainen automuotoilun legenda Giorgetto Giugiaro. Hänen kynästään lähti 1970-luvulla monta muutakin nyt jo klassikoksi muodostunutta autoa, kuten ensimmäisen sukupolven Volkswagen Golf.

Vuoden 1979 Frankfurtin kansainvälisessä autonäyttelyssä esitelty Delta oli ensimmäiset vuotensa tuiki tavallinen perheauto. Sen perusrakenne sisälsi jäämiä hieman korkeammalle merkin omassa hierarkiassa sijoitetusta Lancia Betasta. Esimerkiksi McPherson-tuennalla toteutettu etujousitus lainattiin ”isoveljeltä”.

Lancia Delta oli automalli, joka keräsi suurimman maineen ja suosion vasta hyvin myöhään. Vuonna 1979 esitelty auto nousi kilpamenestyksen myötä huipulle vasta lähes 10 vuotta ensi-iltansa jälkeen.

Lancia Deltan moottoriperhe tuli emokonserni Fiatilta. Poikittaismoottorisena ja etuvetoisena oli luonnollista, että voimalaitteet lainattiin saman kokoluokan Fiat Ritmosta. Aluksi tarjolla oli 1,3- ja 1,5-litraiset versiot neljällä tai viidellä vaihteella sekä kunkin mallin hintalapun mukaisella varustuksella.

Delta ehti kokemaan myös yhden kasvojenkohotuksen ennen kuin sen koko potentiaalia alettiin hyödyntää. Ensin Lancia kokeili kepillä jäätä Delta 1600 GT:llä. Lopulta neljä vuotta ensiesiintymisensä jälkeen, vuonna 1983, esiteltiin ensimmäinen Delta HF. Tie oli auki – vaikkei sitä edes Lancialla välttämättä vielä tajuttu.


Delta-mallit viritettiin yhä nopeammiksi.

Tehdas suolsi myyntiin koko ajan yhä nopeammaksi viritettyjä Delta-malleja. Samalla se unohti normaalin 7–8 vuoden tuotantosyklin idean, missä autoon tehdään puolivälissä kohennus.

Toisaalta Delta oli seitsemänvuotiaana vasta pääsemässä vauhtiin tärkeimmässä markkinointikanavassa, rallin maailmanmestaruussarjassa.

Kun rallin B-ryhmä kuopattiin Lancia-kuljettaja Henri Toivosen hengen vieneen onnettomuuden jälkeen, Lancia ja myös muut merkit siirtyivät A-ryhmäläisiin. Lancia Delta HF voitti kaikki maailmanmestaruudet vuodesta 1987 vuoteen 1992, joten Lancian oli osittain pakko jatkaa mallin myyntiä, vaikka sen ikä lähenteli jo kymmentä vuotta.

Lancia Delta Integralen katon takalaitaan kiinnitetty takaspoileri kasvoi versiosta toiseen. Viimeisessä, norsupyssyksi kutsutussa mallissa, se oli jo tämän kokoinen.

Lancia tarjoili asiakkailleen vuodesta toiseen parempia malleja. Asiaan syvällisesti perehtymättömän saattaa olla vaikea pysytellä mallinimien perässä: Delta HF, Delta HF Turbo, Delta HF Turbo i.e., Delta HF Intergrale, Delta HF Integrale 16v, Delta HF Integrale Evoluzione ja Delta HF Evoluzione II ovat tässä järjestyksessä toinen toistaan tehokkaampia, nopeampia ja leveämpiä.

Käytännössä samalla tahdilla ovat jo hyvän aikaa nousseet myös niiden hinnat.


Sijoittaja, katso Ruotsin suuntaan.

Jos tarkastelee keskieurooppalaisilla markkinoilla myynnissä olevia autoja, on helppo huomata, että sijoitusmahdollisuus saattoi jo mennä ohi.

Aivan viimeisistä Delta HF Integraleista voidaan pyytää yli 100 000 euroa. Kolaroimattomien Evoluzione-mallien hintalapussa saattaa olla jopa 150 000 euroa.

Alcantara-kangasta on kulunut pakka jos toinenkin. Istuimet eivät ole täysiveriset kisapenkit, mutta antavat silti auton voimavaroihin nähden kiitettävästi tukea.

On tietysti eri asia, mitä autoista lopulta maksetaan, mutta myyntilistan keskikohta on vahva: 60 000–80 000 euron hintaluokassa on autoja tarjolla kymmenittäin. Reilu 10 vuotta sitten arvokkaimpienkin Deltojen pyyntihinnat liikkuivat 50 000 euron tietämillä, ja toteutuneet keskihinnat olivat noin puolet tai vähän alle huippuhinnoista.

Temperamenttinen, suorastaan oikukas, armoton ja nopea. Sellainen oli Lancia Delta HF Integrale 30 vuotta sitten rallipoluilla – ja sellainen on ollut sen arvonkehityskin viimeksi kuluneiden vuosien aikana.

Integralessa jo pelkkä kuljettajan edestä löytyvä mittaristo antaa melkoisen määrän informaatiota, onneksi hyvin selkeälukuisessa muodossa.

Sijoittajan vinkki: Saattaa olla hutilyöntikin, mutta perus-Deltan Ruotsi-versiossa voi olla potentiaalia. Se tunnetaan nimellä Saab-Lancia 600.

Tässä kahdeksanosaisessa artikkelisarjassa tutustutaan klassikkoautoihin, joiden arvon kehitys on ollut viime vuosina voimakasta tai jotka ovat potentiaalisia sijoituskohteita. Klassikkoautojen maailmaa, historiaa, lainalaisuuksia ja niiden arvonkehitystä avaa klassikkoautoasiantuntija, autotoimittaja ja -kirjailija Arttu Toivonen. Hän on liikkunut vanhojen- ja arvoautojen maailmassa yli 15 vuotta, kirjoittanut autokirjoja, toiminut entisöintikilpailuissa tuomarina ja työskennellyt useille alan lehdille sekä Suomessa että Euroopassa.

Lue myös sarjan muut osat:
Klassikkoautot, osa 1: Auto – sittenkin hyvä sijoitus
Klassikkoautot, osa 2: Porsche 911
Klassikkoautot, osa 3: Jaguar E-Type – maailman kaunein
Klassikkoautot, osa 4: Mercedes-Benz 300SL – ensimmäinen superauto
Klassikkoautot, osa 6: Mercedes-Benz – johtoportaan tyyliin
Klassikkoautot, osa 7: BMW Z8 – klassikoksi suunniteltu
Klassikkoautot 8: Ferrari 348TB – sijoitushevonen

19.11.2018