FIM Lounge matkailu otsikko

Kansainvälinen matkailu on nousemassa yhdeksi maailman suurimmista vientialoista. YK:n kansainvälisen matkailuorganisaatio UNWTO:n mukaan vuonna 2030 maailmassa tehdään jo 1,8 miljardia matkaa.

Matkakohteena kehittyvät taloudet nauttivat yhä suuremmasta suosiosta. Kun vuonna 1980 kehittyviin talouksiin suuntautuvan turismin osuus oli 30 prosenttia, ennustetaan osuuden kasvavan vuoteen 2030 mennessä 57 prosenttiin. Tämä merkitsee noin miljardia kansainvälistä turistia kehittyville markkinoille.

FIM Lounge maailmanmatkailu

Kasvu on erityisen vahvaa Aasiassa, jossa vuodesta 2010 vuoteen 2030 kasvun ennustetaan olevan noin 4,9 prosenttia vuodessa.

FIM lounge turismi

Lähde: UNWTO, Tourism Towards 2030 (unwto.org)

 

FIM, johtaja, Hertta Alava

Turismi piristää talouskasvua

”Turismin kasvu on pääsääntöisesti positiivinen ilmiö. Erityisesti maat, joissa vaihtotase on alijäämäinen, kaipaavat kipeästi turismin tuomia valuuttatuloja. Turismi piristää talouskasvua, kun rakennetaan uusia hotelleja ja ravintoloiden sekä kauppojen myynti paranee. Hotellit tarjoavat työpaikkoja paikalliselle väestölle – ne ovat suosittuja työnantajia.

Turismi ei lähde kasvamaan ennen kuin infrastruktuuri on riittävän hyvä. Kasvu edellyttää satsauksia lentokenttiin ja tieverkostoon, mikä hyödyttää sitten myös muuta liike-elämää sekä paikallista väestöä. Kohteen turvallisuus on tärkeää, joten turismin kehittäminen edellyttää myös rikollisuuteen puuttumista. Tämäkin koituu koko yhteiskunnan hyödyksi.

Riskipuolella on ympäristönäkökulmien laiminlyönti rakennustöissä ja alkuperäisväestön elinkeinojen häirintä. Kansainvälisten hotelliketjujen all inclusive -kohteet eivät myöskään tuo maksimaalista hyötyä alueelle, koska turistit eivät ruokaile hotellialueen ulkopuolella, mikä tukisi pienyrittäjiä.”

Hertta Alava on kehittyvien markkinoiden rahastotiimin johtaja ja FIM BRIC+FIM Frontier ja FIM Sahara -rahastojen päävastuullinen rahastonhoitaja. 

29.06.2016