Japanilainen Masayoshi Son uskoo tulevaisuuteen ja siihen, että teknologia on tulevaisuuden avain. Son tuli suomalaisille tutuksi syksyllä 2013, kun hänen SoftBank-yrityksensä osti 51 prosenttia peliyhtiö Supercellistä. Kesällä 2016 hän myi Supercellin kiinalaiselle nettijätille.

Masayoshi Sonin lähtökohta elämään ei ollut helppo. Hänen sukunsa tuli Koreasta, ja vielä 1960-luvulla se tarkoitti Japanissa lupaa syrjiä avoimesti. Son oli lahjakas mutta köyhä oppilas, joka ihaili onnistujia. Merkittävä askel oli, kun Son pääsi jo koululaisena tapaamaan ensimmäistä idoliaan, McDonald’sin Japaniin tuonutta Den Fujitaa. Fujita kehotti Sonia opiskelemaan englantia ja lähtemään Yhdysvaltoihin opiskelemaan, mikäli halusi menestyä. Näin Son teki. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Kaliforniasta ja jatkoi opintojaan Berkeleyn yliopistossa pääaineinaan taloustiede ja tietokonetiede. Sen jälkeen Son on hämmentänyt liike-elämää, ensin Japanissa ja sittemmin globaalisti.

Masayoshi Son perusti SoftBank-yrityksensä Japaniin vain 24-vuotiaana vuonna 1980. Neljän vuoden kuluttua SoftBank hallitsi puolta Japanin ohjelmistomarkkinasta. Koska Sonilla oli ollut jo opiskeluaikana tavoitteena keksiä liikeidea päivässä, yksi menestyvä yritys ei riittänyt. Son hankki omistukseensa Yahoo Japania. Kun se listautui vuonna 1997, Son ja Softbank omistivat siitä yli kolmanneksen. Se oli vasta alkua.

Softbank on vaihtanut suuntaa useampaan otteeseen. Son ottaa riskejä, eikä aina voita. Kun it-kupla puhkesi 1990-luvun lopussa sekä Son että hänen yrityksenä menettivät yhteensä yli 200 miljardia euroa. Se oli hetkellinen takaisku, josta Son toipui ja hänen yrityksensä lähti uudelleen nousuun.

Vaikka yrityksen suunta on vaihtunut, sen visio on pysynyt samana: Softbank on paras tiedon ja viisauden tuottaja.


”Tietovallankumous on sata kertaa merkittävämpi kuin teollinen vallankumous aikanaan. Jo vuonna 2055 tekoäly ylittää ihmisen osaamisen”

Uutistoimisto Bloomberg arvioi, että Sonilla on omistuksia yli tuhanteen yritykseen ympäri maailmaa, ja niiden määrä kasvaa. Aina joku startup-yritys keksii jotain merkittävää, ja Sonilla on hyvä vainu uusiin asioihin. Hän ymmärsi heti vuonna 2000 kiinalaisen Alibaba-verkkokauppapaikan mahdollisuudet ja osti siitä yli kolmanneksen. SoftBankin 20 miljoonan sijoitusta Alibabaan pidetään yhtenä maailman parhaimmista sijoituksista. Alibaba listautui New Yorkin pörssiin vuonna 2014.

Jopa Sonin epäonnistuneet projektit ovat näyttäviä ja kuuluisia. Vuonna 2014 hän neuvotteli DreamWorks-elokuvastudion ostamisesta, mutta neuvottelut hiipuivat tuloksettomina. Vuotta aikaisemmin hän havitteli Universal Music -yhtiötä, mutta yhtiön omistaja, ranskalainen Vivendi, hylkäsi SoftBankin tekemän tarjouksen.

Nopea mobiiliverkko on nyky-yhteiskunnan tärkein infrastruktuuri, Son on usein todennut ja toiminut sen mukaan. SoftBank onkin maailman kolmanneksi suurin teleoperaattori. Vuonna 2013 Son osti 70 prosenttia amerikkalaisesta mobiilioperaattori Sprint Nextelistä 15,5 miljardilla eurolla. Se ei ollut tuottava hankinta.

FIM Lounge Masayoshi Son and Steve Jobs
Steve Jobs, Bill Gates ja Larry Ellison ovat Sonin idoleita ja kaksi jälkimmäistä myös hänen ystäviään. Son ihaili Jobsin tapaa ajatella ja toimia, mutta tunne ei välttämättä ollut molemminpuolinen. Miehet tapasivatkin ainakin kerran, siitä Sonilla on todisteena valokuva. Samalla kertaa Son sai SoftBankille yksioikeuden iPhonen myyntiin Japanissa, vuonna 2006.

Masayoshi Son on värikäs henkilö myös liike-elämän ulkopuolella. Hän sanoo suoraan, mitä ajattelee mutta onkin ollut virallisesti japanilainen vasta vuodesta 1990 asti. Son on äänekäs ydinvoiman vastustaja ja kannattaa vaihtoehtoisia energiamuotoja. Fukushiman ydinonnettomuuden jälkeen SoftBank on sijoittanut huomattavasti kansallisen aurinkoenergiaverkon rakentamiseen. Son on myös antelias filantrooppi. Hän lahjoitti vuoden 2011 maanjäristyksen ja tsunamin uhreille 120 miljoonaa euroa sekä oman palkkansa eläköitymiseensä asti.

Kesäkuussa 2016 SoftBank myi omistamansa 72,2 prosentin osuuden Supercell-yhtiöstä 7,3 miljardilla dollarilla kiinalaiselle nettijätti Tencentin johtamalle sijoituskonsortiolle. Softbank osti yhtiön osake-enemmistön vuonna 2013. Se on saanut Supercellistä 1,1 miljardin dollarin osingot ennen kesäkuisen kaupan toteutumista.
Kesäkuussa 2016 SoftBank myi omistamansa 72,2 prosentin osuuden Supercell-yhtiöstä 7,3 miljardilla dollarilla kiinalaiselle nettijätti Tencentin johtamalle sijoituskonsortiolle. Softbank osti yhtiön osake-enemmistön vuonna 2013. Se on saanut Supercellistä 1,1 miljardin dollarin osingot ennen kesäkuisen kaupan toteutumista.

Tulevaisuus on historiaa kiinnostavampaa, ja takaiskuja tulee joskus väistämättä. ”Mutta paremmat ajat ovat tulossa”, Son sanoi Finacial Times -lehden haastattelussa alkutalvella 2016.

Nyt Sonia kiinnostaa erityisesti Intia, jonne hän on tähän mennessä sijoittanut jo 350 miljoonaa dollaria – lähinnä aurinkoenergiaan, akkuteknologiaan ja robotiikkaan. Seuraavien 5–10 vuoden aikana Sonin sijoitukset Intiaan saattavat kasvaa yli kymmeneen miljardiin dollariin.

  • Masayoshi Son (1957), CEO, SoftBank

  • Asuu: Tokio

  • Perhe: vaimo ja kaksi lasta

  • Koulutus: BA, University of California, Berkeley

  • Nettovarallisuus (2016): 16,8 miljardia USD

  • Toiseksi rikkain ihminen Japanissa (2016)

  • Sija 82, Maailman Miljardöörit (2016)

  • Sija 51, Vaikutusvaltaisimmat henkilöt (2015)

12.07.2016