Kauhavalainen Jorma Lillbacka aloitti konepajamiehenä, mutta päätyi teollisuusneuvokseksi, monimiljonääriksi ja ”huvivaltion” kummisedäksi.

Jorma Lillbacka perusti vuonna 1969 Lillbackan Konepajan tuttavansa autohalliin. Yrityksen tehtävänä oli valmistaa alihankintana letkuliittimiä Wärtsilälle. Nuorella isällä oli takataskussa paperit Lapuan ammattikoulusta ja edessä halu tehdä itse. Uuden keksiminen ja tuotekehittäminen oli 23-vuotiaalle Lillbackalle tapa elää.

Viidessä vuodessa Lillbacka kehitti Finn-Power-puristimet. Loistava tuote, jolle oli avattava markkina. Suomi ei siksi riittänyt, Lillbacka ymmärsi. Kymmenessä vuodessa Lillbackan yritys kasvoi pienestä metallipajasta palkituksi huippuvientiyritykseksi. Jo vuonna 1980 yritys oli saavuttanut puristinteknologian globaalin markkinajohtajuuden, ja se palkittiin tasavallan presidentin vientipalkinnolla. Kaikki kävi sen jälkeen nopeasti: 1985 Lillbackan konepaja avasi ensimmäinen ulkomaisen tytäryhtiön Yhdysvaltoihin, 1993–1996 vuotuinen kasvu on yli 30 prosenttia.

Vuonna 2002 Lillbacka myi levyntyöstöteknologiayrityksen Lillbacka Oy:n ruotsalaiselle pääomasijoitusyhtiö EQT:lle. Yritys työllisti yli 1 200 henkilöä Suomessa, Belgiassa, Italiassa ja Yhdysvalloissa. Lillbacka itse oli 55-vuotias, ja vanhimmat pojat Pekka ja Jukka halusivat jatkaa mukana aktiivisesti konsernin toiminnassa.

”Päädyin tähän, koska yritys saa näin uusia kehitysmahdollisuuksia eikä henkilöstön asema osakekaupassa muutu”, hän kertoo henkilöstötiedotteessa.

Kauppahinta jäi salaisuudeksi, mutta sen arvioitiin olleen sadan miljoonan tietämissä.

Kaupan jälkeen Lillbackan haltuun jäivät kuljetus- ja logistiikkapalveluita tarjoava Lillbacka Global ja hydraulisia letkuliitinpuristimia valmistava Lillbacka Powerco. Lillbacka Powerco omistaa myös Kauhavan Alahärmässä sijaitsevan Powerpark-monitoimipuiston – nykyisen ”huvivaltion”. Se on ollut Lillbackan keppihevonen ja lempilapsi.

jorma lillbacka powerpark
Powerpark-huvipuiston ylpeys ja suursuosikki vuodesta toiseen on hieno puinen vuoristorata Thunderbird. Siinä yhdistyvät kova vauhti, huimat kallistukset ja vatsanpohjassa tuntuvat pudotukset. Vaunut käyvät hieman alle kilometrin pituisella radalla paikoitellen lähes 30 metrin korkeudella.

Powerpark on pohjalainen ihme: naurispellosta Suomen komeimmaksi elämyskeskukseksi. Mika Salon nimeä kantavasta ulkocarting-radasta kasvoi noin 160 hehtaarin monitoimipuisto, jonka yhtenä osana on huvipuisto. Kauppakeskus, leirintäalueet, ratsastuskeskus ja hotelli. Joka vuosi investoidaan, jotta pysytään kärjessä. Powerparkissa käy vuodessa lähes 500 000 vierasta.

Härmäläisten huvipuistossa kaikki on suurempaa ja korkeampaa ja nopeampaa kuin missään muualla Suomessa. Powerpark on arvioitu Taloustutkimuksen imagotutkimuksen pohjalta Suomen parhaaksi vapaa-ajankeskukseksi useita kertoja, viimeksi vuonna 2015.

”Kyllähän sitä elämässä saa huviakin olla”, Lillbacka kertoi Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa, kun kysyttiin mikä saa miljonäärin toteuttamaan huvipuistounelmaansa.

powerpark

Elämän arkisemmalla puolella Lillbacka on pitkään keskittynyt hallitustyöhön. Hän on Lillbacka Powercon hallituksen puheenjohtaja ja Lillbacka Globalin hallituksen jäsen. Pekka Lillbacka on sekä Lillbacka Powercon että Lillbacka Globalin toimitusjohtaja. Yritysten hallituksissa on hyvä vahvuus Lillbackoja vanhempien lisäksi: Pekka, Veli-Matti ja Jukka.

Miljonääri Jorma Lillbackaa ei juuri koskaan nähdä julkisuudessa. Hän on todennut, että on parempi tehdä kuin olla esillä. Hän antaa haastatteluja erittäin harvoin, muut saavat puhua yritysten asioista. Kotiseudullaan Jorma Lillbacka on tuttu hahmo.

Sen verran tiedetään, että Lillbacka kalastaa mielellään. Aamulla mies voi olla Härmässä ja iltapäivällä ex tempore Norjassa kalassa. Talvet hän viettää valoisassa ja lämpimässä, Floridassa. Kesän ja syksyn hän on Alahärmässä tai Lapissa.

jorma lillbacka levi
Jorma Lillbackan kolmikerroksinen hirsilinna sijaitsee Levin etelärinteen puolella. ”Golden Bear” on yksi alueen arvokkaimmista vapaa-ajanasunnoista, ja sen yksityiskohdat ovat italialaisen puuseppämestarin käsityötä.

Powerparkin liepeillä Lillbackasta liikkuu monia urbaaneja legendoja. Lillbacka on nähty jopa käytännön töissä huvipuistossa, ajamassa nurmikkoa, järjestysmiehenä tai koneenkäyttäjänä. Silloin tietenkin näkee ja kuulee parhaiten, mitä ihmiset ajattelevat ja toivovat.

Kertomusten mukaan kerran Lillbacka joutui hillitsemään liikaa huveista riehaantunutta vierasta. Tuohtunut vieras tiuskaisee, että mikäs oikeus miehellä on häntä komentaa. Lillbacka siihen vastaa, että kun hän omistaa tämän Powerparkin, sillä oikeudella. Todistettavasti faktaa on kuitenkin se, että kesällä 2015 Powerparkin uuden vuoristoradan, Junkerin, lähetti neitsytmatkalleen juuri teollisuusneuvos, kova vuoristoratamies itsekin.

Jorma Lillbacka

  • Syntynyt 1946 Kauhavalla, asuu Alahärmässä.
  • Lillbackan Konepajan perustaja, yrittäjä, sijoittaja ja teollisuusneuvos.
  • Lillbacka Powercon ja Lillbacka Globalin hallituksen puheenjohtaja.
  • Powerpark-elämyspuiston ideoija ja omistaja.
  • Vuonna 2014 Jorma Lillbackan pääomatulot olivat sanomalehti Ilkan mukaan 1 687 792 euroa.
03.05.2016