Arkisin aikuisten rahamaailmassa vaikuttava Sami Sillgren heittäytyy harrastuksensa parissa ihan naurettavaksi. Katsomossa viihtyvät silloin kaiken ikäiset.

Vastaanotto Etelä-Koreassa on kuin rokkitähdillä. Päivän aikana yhteensä viisitoistatuhatta katsojaa kolmessa näytöksessä kokoontuu huutamaan, kun estradille astelee suomalaisryhmä. Nyt ei kuitenkaan tartuta soittimiin, vaan mätkähdetään uima-altaaseen pellepuvuissa ja peruukeissa. Eikä yleisökään istu katsomossa, vaan nauttii näytöksestä valtavasta aaltoaltaasta käsin. Suomalainen pellehyppyryhmä Jerobeam Salakyttä Team esiintyy uudessa vesipuistossa. Vaikka yhteistä kieltä ei ole, kaikki oleellinen kyllä välittyy ja nauru raikaa.

”Meidät tilattiin kuudeksi viikoksi esiintymään ja joka päivä hypättiin kolme esitystä. Siinä sai pelleillä ihan tosissaan!” Aurajoen Tarzanina tunnettu pellehyppääjä Sami Sillgren, 40, nauraa.

Sami Sillgren
”Pellehyppääminen on todella hyvää vastapainoa arkiselle työlle. Telineillä keikkuessa muut ajatukset unohtuvat tehokkaasti”, nauraa Sami Sillgren.

Jerobeam Salakyttä Teamin perusti jo 1960-luvulla Osmo Meskanen. Maineikkaassa pellehyppyporukassa velmuili aikanaan myös esimerkiksi monien rakastama koomikko Simo Salminen. Osmo Meskanen alias Jerobeam Salakyttä itse on jo vetäytynyt ryhmän toiminnasta, mutta samalla nimellä toimiva porukka on kasvanut parikymmenpäiseksi ja hyppää aktiivisesti sekä kotimaisissa että ulkolaisissa altaissa.

Hyppyryhmä on monenkirjava joukko pellepukujensa takana. Mukana on ainakin poliisi, arkkitehti, muutama fyysikko ja muutama yrittäjä. Sillgren on siviiliammatiltaan pankkiiri. Sillgrenin hahmo, Aurajoen Tarzan, on titteliltään pommikoneen kuljettaja, eikä taatusti pyörittele mielessään numeroita. Kun isokokoinen mies nousee yllättäen hyppytelineen reunaan käsilläseisontaan ja mäjähtää sitten alas muhkealla pommilla, on nauru taattu. Jotakin yhteistä löytyy myös alkuvilkaisulla varsin erityyppisiltä vaikuttavista pelle- ja sijoitusmaailmoista.

”Molempia tehdään ilman turhia riskejä, tarkkana turvallisuudesta.”

pellehyppy Sami Sillgren
Aurajoen Tarzania ei pelota – varsinkaan silloin kun katsomossa on lapsia. ”Heidät on aina kiva saada nauramaan!”

Sillgren on tullut hyppytelineeltä alas myös vakavalla naamalla. Hän harrasti aluksi uimahyppäämistä ja oli vuonna 1995 miesten kerroshyppyjen suomenmestarikin. Hyppyura kuitenkin jäi, kun mies siirtyi amerikkalaisen jalkapallon pariin. Pellehypyt Sillgren löysi vuoden 2003 paikkeilla, kun kuuli vanhojen hyppykavereiden lähteneen mukaan. Näytöshassuttelu veti puoleensa.

Jerobeam-ryhmä on tunnettu näyttävistä rekvisiitoistaan. Mitä vähemmän ne tuntuvat kuuluvan uima-altaaseen, sen parempi. Niinpä Aurajoen Tarzanikin läpsähtää kympistä veden pintaan joskus vaikkapa polkupyörä kainalossaan. Hyppääminen näyttää kaoottiselta ja hurjalta, mutta ei pellejä juuri pelota.

”Ei varsinkaan silloin, kun on lapsia katsomossa. Mutta kyllä tässä iässä alkaa jo vähän sitä kymppiä kunnioittaa, varsinkin, jos ei ole hetkeen käynyt hyppäämässä. Nuoremmat ryhmäläiset haluaisivat koko ajan vain ylemmäs! Osa taitaa tulla alas jo liki 30 metristä.”

FIM Lounge pellehyppy Sami Sillgren
”Se tässä touhussa on hauskaa, että jokainen voi olla viihdyttävä omalla tavallaan”, hymyilee Sillgren.

Sillgren nauttii hommassa eniten juuri lapsille esiintymisestä. Alkuvuosina mukana oli omien rajojen ylittämisen riemuakin, mutta nykyisin rajat on jo katseltu kohdilleen.

”Annan nuorempien tehdä hurjimmat jutut. Omat arvoni ovat matkan varrella muuttuneet, enkä ollenkaan kaipaa loukkaantumisia tai turhaa riskinottoa. Panostan viihdyttävyyteen ja näyttäviin pommeihin.”

Jerobeam Salakyttä Team hyppää vuosittain myös erilaisissa hyväntekeväisyystempauksissa. Niihin kuuluu muun muassa Ylen Nenäpäivä, jonka aikana kerätään erilaisilla tavoilla rahaa maailman lapsille. Keväällä ryhmä oli mukana auttamassa suomalaisia uimahyppääjiä Otto Lehtosta ja Jouni Kallunkia pääsemään leireilemään olympiakarsintoja varten jääkiekkoilija Aleksander Barkovin Future Champions -hankkeessa. 

”Se oli mukavaa yhteistyötä yli lajirajojen. Oikein hieno kokemus Salon uimaseuralaisten kanssa”, Sillgren muistelee.

FIM pellehyppy Sami Sillgren
Yksi Sillgrenin mielestä mukavimmista vakiotapahtumista on elokuun alussa Uimastadionilla järjestettävä Helsingin kaupungin pellehyppynäytös, jolla on jo liki 60 vuoden perinteet. Se kerää aina tuvan täyteen, kun pari tuhatta helsinkiläistä saapuu kannustamaan pelleilijöitään.

Yhä useammin hyppyreissu suuntautuu myös ulkomaille. Eteläkorealaisen uimalan lisäksi suomalaispellejä on nähty myös muiden muassa Yhdysvalloissa, Itävallassa, Dubaissa, Venäjällä ja Unkarissa. He osallistuivat myös esimerkiksi Espanjan ja Ruotsin televisioiden Splash-uimahyppykilpailuohjelmaan. Jerobeamin porukka on nähty myös monissa uimahyppyjen arvokisoissa avajais- tai päätösohjelmanumerona. 

”Pelleilty on vaikka minkälaisissa puitteissa!” Sillgren nauraa.

Pellenä joutuu kaikenlaisiin naurettaviin tilanteisiin. Välillä sytytään ilmiliekkeihin, vesihiihdetään ihmismoottoreilla tai kaadutaan tuolin tai tikkaiden päältä päistikkaa märkään. Yhtenä mutaisimmista kotimaan keikoista ryhmäläiset muistavat taatusti vuoden 2012 Turun Jokisatama-tapahtumasarjan avausviikonlopun tempauksen. Siinä pellet mulahtivat yhdeksän metrin korkeudesta Aurajokeen. Pahemmin ei ole onneksi tehnyt kipeää, mutta ei pelle muutamaa mustelmaakaan kaihda, naurun nimissä tietenkin. 

”Onneksi näillä kilometreillä osaa jo ennakoida vähän, miltä mätkähdys tuntuu. Pintaverenkierron se pistää mukavasti liikkeelle.”

Seuraavat hypyt ovat edessä varmuudella ainakin Kotkan meripäivillä heinäkuun lopussa ja elokuussa Uimastadionilla. Syksyllä alkaa Suomen uimahallien kiertäminen. Hiljattain ryhmää houkuteltiin kesällä Saksaankin, mutta neuvottelut ovat vielä auki. Osasivat ainakin houkutella oikein sanoin.

”Väittivät maailman parhaiksi. Mutta niin me kyllä taidamme ollakin. Meidän show’mme on pitkälle mietitty juonenkuljetuksineen, musiikkeineen ja rekvisiittoineen. Muut ryhmät maailmalla lepäävät pitkälti uimahyppyjen varassa.”

Aurajoen Tarzan ei meinaa laittaa peruukkia naulaan vielä pitkiin aikoihin. Ryhmän esikuva Jerobeamkin hyppäsi vielä seitsemänkymppisenä.

”Kyllä minäkin tästä vielä toisen mokoman ainakin hyppään”, Sillgren uhoaa. ”Pelleily pitää nuorena.”

14.06.2016