Hotellimoguli Petter Stordalenin miljardien alku on isän sekatavarakaupassa Porsgrunnin kylässä Norjan Telemarkin maakunnassa. Pikku-Petter aloitti kaupassa kymmenvuotiaana, kaksi vuotta myöhemmin hän oli Norjan paras mansikkakauppias ja 24-vuotiaana hän oli Norjan nuorin kauppakeskuksen johtaja Trondheimissa.

stordalen_bluejacket_web

Lama 1990-luvulla vauhditti Stordalenin ensimmäisen harppauksen suureen vaurauteen. Vuonna 1992 Stordalen osti yhdessä kahden sijoittajakumppaninsa kanssa konkurssin partaalla olevan Steen & Stroem ASA -kauppakeskustoimijan. Stordalen kertoo muuttaneensa sen tuottavaksi yritykseksi 48:ssa tunnissa.

Vuonna 1996 Stordalen riitaantui Steen & Stroem ASA:n suurimman sijoittajan kanssa, ja Stordalen sai lähteä toimitusjohtajan paikalta. Samassa rytäkässä hän myi osuutensa Steen & Stroemista ja osti yhdessä sijoittaja Christen Sveaasin kanssa enemmistöosuuden pienestä Choice Hotels -ketjusta, jossa oli 40 hotellia. Se oli vasta alkua. Kolmen vuoden ajan Stordalen osti uuden hotellin joka toinen viikko.

Nyt Petter Stordalen omistaa Skandinavian suurimman hotelliketjun, Nordic Choice Hotels -ketjun. Siihen kuuluu noin 180 hotellia viidessä maassa. Se työllistää noin 13 000 työntekijää, siihen sisältyy viisi hotelliketjua, neljätoista brändiä sekä yksittäisiä hotelleja ja lomakohteita. Yhtiön vuosittainen liikevaihto on yli miljardi euroa.

Suomen ensimmäinen Nordic Choice -hotelli valmistuu Helsingin Jätkäsaareen loppusyksyllä 2016.

clarion_jatkasaari_web-4332
Helsingin Jätkäsaareen valmistuvaan Clarion-hotellin tulee 427 huonetta. Ne sijoittuvat kahteen torniin, joista korkeampi nousee meren pinnasta laskettuna noin 77 metriin. Torneja yhdistää lasiseinäinen hissiaula, ja toisen tornin huipulle avataan maisemabaari. Clarion saa käyttöönsä myös suojellun, vuonna 1935 valmistuneen makasiinirakennuksen, johon tulevaan kongressikeskukseen mahtuu tuhat vierasta. Clarion kuuluu Nordic Choice Hotels -ketjuun, joka on yksi Pohjoismaiden suurimmista hotellitoimijoista.

Petter Stordalen toimii holding-yhtiö Home Investin kautta, joka sijoittaa neljän erilaisen yhtiön kautta. Nordic Choice Hotels ja Home Properties ovat keskittyneet hotelleihin, Home Capital sijoittaa muun muassa arvopapereihin ja johdannaisiin. PASAB on Norjassa ja Ruotsissa toimiva yhteisyritys norjalaisten kiinteistökehittäjien Anders ja Arthur Buchardtin kanssa.

stordalen_copenhagen_web

Ihan kaikki ei Stordalenillakaan ole mennyt suunnitelmien mukaan. Tanska osoittautui hänelle kompastuskiveksi 2000-luvulla. Norjan-menestyksen jälkeen Stordalen rynnisti Tanskan hotellimarkkinoille, mutta epäonnistui. Hän joutui myymään 12 hotellia ja menetti 133 miljoonaa USD vuosina 2000–2011. Syyksi hän sanoo liian nopean laajentumisen. Stordalen palasi Tanskaan ja Kööpenhaminaan pari vuotta myöhemmin, virheistään oppineena.

Stordalen puhuu ja toimii kestävän liiketoiminnan puolesta; se mikä on hyväksi yhteiskunnalle on hyväksi myös bisnekselle. Stordalen uskoo, että tulevaisuudessa kuluttajia kiinnostavat muutkin kuin yritysten taloudelliset arvot, ja yritykset jotka ovat panostaneet niihin, menestyvät.

Stordalenin kiinnostus ympäristöasioihin alkoi hyvin käytännöllisestä syystä, miten säästää kallista energiaa hotelleissa. Sittemmin hän on paneutunut ilmasto- ja ympäristöasioihin samalla intohimolla kuin kaikkeen muuhunkin.

stordalen_sellafield_web

Pelkät puheet eivät kuitenkaan riitä Stordalenille, hän toimii. Vuonna 2002 hän kahlitsi itsensä Sellafieldin ydinvoimalaan. Myöhemmät ajat osoittivat, että hän oli oikeassa. Sellafieldin ydinvoimala ja ydinjätteen jälleenkäsittelylaitos ei ole pystynyt toimimaan sääntöjen mukaan, ja Norja ja Irlanti ovat toistuvasti vaatineet että laitos suljettaisiin. Viisi vuotta myöhemmin ympäristöaktivisti Stordalen pidätettiin, kun hän tunkeutui yksityisalueelle Oslon lähellä sijaitsevalle saarelle ja vastusti myrkyllisen mudan sijoittamista sinne.

stordalen_bacon_web

Stordalen tuo oman ajatusmaailmansa myös yllättävissä kohdissa liiketoimintaansa. Vuoden 2015 lopulla hän lopetti punaisen lihan eli pekonin ja makkaroiden tarjoilun hotelliensa aamiaisella. Storadalen oli ensimmäinen, joka kielsi tupakoinnin kaikissa hotelleissaan, niissä ei myöskään katsella maksullisia pornokanavia.

Norjassa Stordalen on kuin rock-tähti. Hän tekee kaiken näyttävästi: pukeutuu koreasti, tuo mielipiteensä esiin, ostaa taidetta, ajaa Teslalla ja hänen Ferrarinsa käy biopolttoaineella. Petterin ja hänen Gunhild-vaimonsa Marokossa vuonna 2010 pidetyt häät olivat arvioiden mukaan Pohjoismaiden kalleimmat, jättäen kauas taakseen aidot prinsessahäät.

stordalen_gunhild_web

Petterin puoliso, Gunhild Stordalen, on lääkäri, asianajaja, ympäristöaktivisti ja yhteiskunnallinen keskustelija. Pariskunta toimii myös yhdessä, ja Petter sanookin Gunhildin vaikuttaneen hän ajatteluunsa paljon. Stordalenit ovat perustaneet Stordalen Foundationin, joka edistää pariskunnan kannattamia ajatuksia ympäristön suojelusta, sosiaalisesta vastuusta ja uudesta hyvinvoinnista.

Stordalenin vaurastumisen pohjalla on isältä opittu mansikkafilosofia, hän muistaa aina kertoa. Kun pikku-Petter valitti mansikoiden laadusta, isä totesi, että myyt marjat, jotka sinulla on, koska ne ovat ainoat mitä voit nyt myydä.

Virallisesti Stordalenin liiketoiminnan filosofia perustuu viiteen asiaan: energinen ja sisukas yrityskulttuuri, sosiaalinen vastuu, kuluttajien valta, kapitalismi ja erottautuminen.

Lähteet: Bloomberg, FT, Norwegian sekä useat lähteet verkossa

Petter Stordalen, sijoittaja, hotellimoguli, kiinteistökehittäjä ja ympäristöaktivisti

  • Yritys: Home Invest
  • Syntynyt 1962, Porsgrunn, Norja
  • Puoliso: Gunhild Stordalen (v. 2010), 3 lasta
  • Nettovarallisuus: 1,58 miljardia USD (2015) Forbes

Seuraa Petter Stordalenin blogia: https://www.petterstordalen.no/

29.12.2015