Vieremäläinen Einari Vidgrén tiesi jo 1960-luvulla, minkälainen olisi paras metsäkone. Kymmenen vuotta myöhemmin hän perusti Ponssen, joka on maailman johtavia metsäkonevalmistajia. Yrityksen johdossa ovat nyt Vidgrénin pojat.

Nuorta Einari Vidgréniä ei koulu 1950-luvulla kiinnostanut, mutta pelto- ja metsätyöt sitäkin enemmän, varsinkin jos pääsi töihin hevosten kanssa.

”Junttasin supistettua kansakoulua, vain laskennossa pärjäsin koulussa hyvin. Heti kansakoulun jälkeen lähdin ensimmäisen kerran hevosen kanssa savottaan”, teollisuusneuvos Einari Vidgrén kertoi Savon Sanomille antamassaan 60-vuotisjuhlahaastattelussa vuonna 2003.

FIM Lounge-ponsse-history-gif

Siitä alkoi ura tekomiehenä: hevonen, pokasaha ja kirves. Vidgrén oli nuoresta iästään huolimatta osaava metsämies ja erityisen taitava hevosten kanssa. Mutta työ oli raskasta ja kuluttavaa, sen hän ymmärsi, eikä siitä terveenä eläkkeelle päästä.

Traktorit yleistyivät metsätöissä 1960-luvulla. Vidgrén osti ensimmäisen metsätraktorinsa vuonna 1961 ja muutaman vuoden kuluttua hänellä oli metsätöissä useampi traktori. Kankeat traktorit eivät Vidgrénin vankan kokemuksen mukaan olleet kummoisia, eivätkä edes kestäviä. Käyttäjälleen ne olivat myös kylmiä, vetoisia ja meluisia.

”Eihän hyvän koneen rakentamiseen muuta tarvittu kuin ostaa jokaisesta merkistä ne kestävimmät komponentit ja kasata niistä kone”, Vidgrénin kerrotaan sanoneen.

Oma yrityksen perustaminen oli vain ajan ja hiukan rahankin kysymys, mutta Einari Vidgrén oli toimen mies.

Ensimmäinen uuden ajan metsäkone rakennettiin pyöräkuormaajan osista Vidgrénin siskon miehen pajassa vuonna 1968. Kone oli ruma kuin mikä, mutta hyvä ja luotettava kumppani metsässä, ja muutkin halusivat sellaisia.

FIM Lounge-ponsse-jarmo-vidgren
Jarmo Vidgrén, toimitusjohtaja Juho Nummelan sijainen, prokuristi, 13,2 prosenttia osakkeista.

Ammattimiehille kelpaavia metsäkoneita valmistavan Ponssen Vidgrén perusti kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 1970. Vidgrénin kotikunta, Vieremä, rakensi konehallin, mutta Kehitysaluerahasto ei uskonut Vidgrénin metsäkoneeseen. Se ei Vidgrénin toimintaa kuitenkaan hidastanut.


”Päätin, että Ponsse tekee niin hyvän koneen, ettei sitä ole kenelläkään, Vidgrén sanoi Savon Sanomissa.”

Ensimmäisessä vaiheessa Ponsse valmisti vain viisi konetta vuodessa. Jälkikäteen Vidgrén arvelee, että hidas tahti oli hyväksi. Kokemus, taito ja asiakkaiden luottamus saivat kasvaa rauhassa.

Ponsse-nimensä yritys sain Vieremän ratilla jolkottelevan sekarotuisen jäniskoiran mukaan.

”Kylällä ihmeteltiin koneesta, että mikähän ponsse tuo mahtaa olla.”

FIM Lounge-ponsse-juha-vidgren
Juha Vidgrén, Ponsse Oyj:n hallituksen puheenjohtaja, 22,2 prosenttia osakkeista.

Liiketoiminnan periaatteet olivat Vidgrénillä selvät heti alussa. Tuotteen pitää olla niin hyvä, että se käy kaupaksi, ja mikä tärkeintä, yrityksen pitää aina tuottaa voittoa.

Ponsse kasvoi ja kehittyi vahvasti 1980-luvulla. Ajokoneiden lisäksi se alkoi kehittää harvesteria, metsän yleiskonetta, jonka koura kaataa, karsii, katkoo ja lajittelee puun.

Vuonna 1988 – nousukauden huumassa – Vidgrén myi Ponssen Säästöpankkiryhmän kehitysyhtiö Interpolatorille. Se ei ollut Ponsselle yrityksenä hyvä ratkaisu, ja Vidgrén osti yhtiönsä takaisin tehtaan toimivan johdon ja muutaman sijoitusrahaston kanssa. Myöhemmin Vidgrén sanoi ostohinnan olleen ”sopiva”. Ponsse listautui Helsingin pörssiin vuonna 1995. Siitä alkoi myös iso kasvu ja kansainvälistyminen: Ponsse perusti tytäryhtiötä tärkeimpiin maihin.

Einari Vidgrén kuoli sairauskohtaukseen lokakuussa 2010 vain 67-vuotiaana. Ponssen hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi nousi välittömästi Vidgrénin poika, Juha. Vidgrénin neljästä pojasta kolme on tehnyt uransa Ponssessa.

FIM Lounge-ponsse-janne-vidgren
Janne Ilmari Vidgrén, hallituksen jäsen, 13,2 prosenttia osakkeista.

”Einarin linja on vahvasti takaraivossa”, Juha Vidgrén sanoi haastattelussa isänsä kuoleman jälkeen.

Vaikka Ponsse on pörssiyhtiö, se on yhä myös perheyhtiö. Omistus on yhä keskittynyt Vidgrénin perheelle, joka omistaa yhtiöstä noin 62 prosenttia. Lisäksi Einari Vidgrénin Säätiö omistaa Ponssesta vajaa 1,5 prosenttia.

Ponssen teknologia ja osaaminen on pidetty Suomessa. Kaikki metsäkoneet myös valmistetaan Vieremällä ja Ponssen suunnittelemat ohjausjärjestelmät tehdään tytäryhtiössä Epecissä Seinäjoella. Vuosi 2015 oli Vidgrénien Ponsselle kasvun aikaa, tuotemallisto uudistui ja viennin osuus kasvoi 77 prosenttiin.

FIM Lounge-ponsse-jukka-vidgren
Jukka Tuomas Vidgrén, Ponsse Oyj:n hallituksen jäsen, 13,5  prosenttia osakkeista.

Mikä sitten oli Einari Vidgrénin salaisuus, joka kasvatti metsuripojasta kansainvälisen pörssiyhtiön omistajan? Näkemyksellisyys ja päättäväisyys tietenkin sekä jo kotoa tulleet arvot – ahkeruus ja rehellisyys. Vidgrén oli taitava suhteiden luoja ja ylläpitäjä sekä aito hevosmies. Hän myös osasi nauttia ja käyttää ansaitsemaansa vaurautta. Hevosmiehellä oli tallillinen ravihevosia sekä hienoja autoja. Kateutta itse tehtyä omaisuutta kohtaan Vidgrén ei haastattelujen mukaan ymmärtänyt ollenkaan.

Einari Vidgrénin ääni kuuluu vielä yrityksen arvoissa, paksulla savon murteella:

”Käätäntö on paras opettaja. Ja konneitten käyttäjät ovat parraeta asijantuntijoeta. Niitä kannatta kuunnella ja panna niihin sanomiset tarkasti mieleen.” (Einari Vidgrén, 1943–2010)

 Ponsse Oyj

  • Ponsse Oyj on maailman johtavia metsäkonevalmistajia. Se on erikoistunut tavaralajimenetelmän metsäkoneiden myyntiin, tuotantoon, huoltoon ja teknologiaan. Tavaralajimenetelmässä rungot katkotaan jo metsässä eri käyttötarkoituksen pölkkyihin, kuten sahatukiksi, sorvitukiksi, pikkutukiksi ja kuitupuuksi.
  • Ponssen palveluverkosto kattaa 40 maata, ja 77 prosenttia yhtiön  liikevaihdosta tulee viennistä.
  • Ponssen kotipaikka on Suomessa Vieremällä.
  • Yrityksen osakkeet noteerataan NASDAQ OMX:n pohjoismaisella listalla.
  • Ponsse-konsernin muodostavat emoyhtiö Ponsse Oyj sekä sen täysin omistamat tytäryhtiöt Ruotsissa, Norjassa, Ranskassa, Iso-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Brasiliassa, Venäjällä, Hongkongissa,  Kiinassa, Uruguayssa sekä Epec Oy Seinäjoella.
  • Liikevaihto (2015) 366,5 miljoonaa euroa
  • Henkilöstö (2015) 723
  • Markkina-arvo (2017) 688,8 milj. euroa

Lähteet: Useat haastattelut, Savon Sanomat, Ponsse Oyj:n vuosikertomukset, Kauppalehti, Omistajarekisteri 31.12.2016

20.01.2017