FIM Loungen kahdeksanosaisessa sarjassa pureudutaan klassikkoautojen maailmaan. Sarjan toisessa osassa tutustutaan urheiluautojen kenties tunnetuimpaan klassikkoon. Onko Porsche 911 hyvä sijoitus – ja mitä siitä pitää tietää? Klassikkoautojen maailmaa, historiaa, lainalaisuuksia ja niiden arvonkehitystä avaa klassikkoautojen asiantuntija, autotoimittaja ja -kirjailija Arttu Toivonen.

Tuskin mikään yksittäinen urheiluautomalli on yhtä tunnettu, yhtä kiehtova ja yhtä paljon tunteita herättävä kuin Porsche 911.

Porsche aloitti autonvalmistuksen 70 vuotta sitten. Kesäkuun alussa vuonna 1948 Itävallan Gmündin kylässä rekisteröitiin ensimmäinen Porsche-urheiluauto. Tyyppinimeä 356/1 kantanut pieni, alussa paljon Volkswagen Kuplalta lainannut urheiluauto kehittyi nopeasti sarjavalmisteiseksi tuotteeksi, takamoottoriseksi konstruktioksi, jollaisena Porsche on tullut tutuksi.

Maailman kenties tunnetuin urheiluautomalli, Porsche 911, esiteltiin vuonna 1963. Ensimmäiset tuotantoautot valmistuivat seuraavan vuoden puolella. 911:stä kehittyi nopeasti erittäin pystyvä kilpuri sekä GT- että urheiluautoluokkiin. Sillä voitettiin rataluokkia, ralleja ja pitkiä kestävyyskisoja.

Vuosien mittaan Porsche ripusti itsensä 911-koukkuun. Autosta oli tulla riippakivi – yhtiö pyrki lopettamaan sen tuotannon ensin vuonna 1978, ja myöhemmin vuonna 1983. Asiakkaat olivat toista mieltä, ja yhtiön johtoon noussut Peter Falk ymmärsi heitä. Johtoryhmän seinällä olevassa taulussa 911:n elämänviiva oli pysäytetty vuoden 1983 kohdalle muiden mallien ottaessa sen paikan. Falk kuitenkin piirsi viivan taulun loppuun, siitä seinään ja niin pitkään, ettei yhtiön istuvalle hallitukselle jäänyt epäselvyyttä asiasta.


911 tulisi määrittelemään Porschen malliston nyt ja aina.

Porsche 911-mallin suurin vedenjakaja on vuosi 1998. Vuodelta 1959 ollutta peruskoria ei ollut enää taloudellisesti kannattavaa valmistaa, ja tuolloin johtajana ollut Wendelin Wiedeking oli aloittanut työn Porschen pelastamiseksi.

Uuden sukupolven Porsche 911 oli teollisesti valmistettu, nestejäähdytteinen, eikä niin haastava ajettava kuin edeltäjänsä.

Porsche 911:n arvonkehitys on ollut viime vuosina huikeaa. Vielä vuosikymmenen alussa saattoi kohtuukuntoisena säilyneen ensimmäisen sukupolven 911:n ostaa 20 000–25 000 eurolla. 1980-luvun puolivälin autosta joutui latomaan seteleitä pöytään 25 000–30 000 euroa.

Vuoden 2012 tienoilla hinnat lähtivät jyrkkään nousuun. Ensimmäisenä nousivat vuoden 1964 puolella valmistuneet autot, sitten erikoismalli, ’73-mallin 911 Carrera RS 2.7. Jälkimmäisen saattoi vielä 10 vuotta sitten hankkia noin 150 000 eurolla, mutta mallin 40-vuotisjuhlan alla hinnat nousivat yhtäkkiä noin puoleen miljoonaan euroon.

Hintahissi ei pysähtynyt vielä tähän, sillä alkuperäisenä säilyneestä autosta maksetaan tänä päivänä helposti yli miljoona euroa.

Toukokuun alussa RM Sotheby’s huutokauppasi Monacossa suomalaisen edesmenneen kilpa-autoilija Leo Kinnusen vanhan Carrera RS:n. Sen vasarahinta asettui 1,1 miljoonaan euroon, mikä jopa jäi hieman ennakoidusta 1,4–1,8 miljoonasta eurosta.

Kovaa arvonnousua varten ei tarvinnut omistaa edes erikoismallia. Tavallinen Porsche 911 Carrera miltä tahansa vuosikymmeneltä vähintään tuplasi hintansa muutamassa vuodessa. Joidenkin aiemmin aliarvostettujen autojen, kuten Porsche 911 Targan, hinnat saattoivat kolminkertaistua.


Kannattaa sijoittaa vähän ajettuun yksilöön.

Millainen Porsche 911 olisi tänä päivänä hyvä sijoitus? Vaikka hintaralli on selvästi jo jäähtynyt ja hintoihin tullut jopa lievää takapakkia, voi 911 olla edelleen hyvä sijoitus.

Enää tosin mikä tahansa ilmajäähdytetty Porsche 911 ei ole painonsa arvoinen kullassa, vaan viisas raha sijoitetaan hyvin vähän ajettuihin, selkeällä ja aukottomalla historialla oleviin autoihin, jotka ovat säilyneet hyvässä alkuperäiskunnossa. Entisöity ei ole sama kuin alkuperäinen.

Nousua ennustetaan myös ensimmäisen sukupolven nestejäähdytteisille Porsche 911:sille, vuonna 1997 esitellylle 996-mallisarjalle. Tässä mallistossa vakaassa, joskin maltillisessa hintahississä ovat ratakäyttöön optimoidut 911 GT3 ja GT3 RS, pitkien matkojen vauhdikkaaseen taittamiseen tarkoitettu Porsche 911 Turbo sekä malliston loppuvuosina esitelty nelivetoinen, leveäkorinen Carrera 4S.

Tähän asti 911-sukupolvien edullisimmaksi valunut mallisarja kärsii joistain tyyppivioista, joten osa autoista on kadonnut kartalta luonnollista tietä – liian kalliisti korjattava on usein purettu osiksi. Tämä koskee kuitenkin vain tavanomaista Porsche 911 Carreraa, ei erikoisversioita.

Nopeaa päiväkauppaa voi harrastaa jopa uusilla Porsche 911:llä. Tämä tosin vaatii osaamista ja suhteita. Porsche on valmistanut viime vuosina rajoitettuja eriä automalleja, joiden kysyntä on ylittänyt tarjonnan niin, että kaupasta ulos ajetun auton on voinut myydä 20–50 prosenttia korkeammalla hinnalla kuin autosta on itse maksanut.

Hurjin esimerkki oli pari vuotta sitten esitelty 911R. Sen diskreettien kuorien alla oli Porschen kilpamoottori, joka oli yhdistetty manuaalivaihteistoon. Ostava yleisö luuli, että tämä olisi viimeinen mahdollisuus hankkia tällainen voimalinja Porscheen. Auto nousi nopeasti kulttimaineeseen, ja Suomessa 250 000 euroa veroineen maksaneesta automallista huudettiin maailmalla jopa miljoona euroa.

Sitten Porsche teki tempun, jota kukaan ei odottanut ja esitteli saman auton ratakäyttöön rakennettuna. 911R:ien hinta lähti jyrkkään syöksyyn. Vieläkin autosta saa kuitenkin selvästi enemmän kuin siitä on uutena tarvinnut maksaa.

Tässä kahdeksanosaisessa artikkelisarjassa tutustutaan klassikkoautoihin, joiden arvon kehitys on ollut viime vuosina voimakasta tai jotka ovat potentiaalisia sijoituskohteita. Klassikkoautojen maailmaa, historiaa, lainalaisuuksia ja niiden arvonkehitystä avaa klassikkoautoasiantuntija, autotoimittaja ja -kirjailija Arttu Toivonen. Hän on liikkunut vanhojen- ja arvoautojen maailmassa yli 15 vuotta, kirjoittanut autokirjoja, toiminut entisöintikilpailuissa tuomarina ja työskennellyt useille alan lehdille sekä Suomessa että Euroopassa.

Lue myös sarjan muut osat:
Klassikkoautot, osa 1: Auto – sittenkin hyvä sijoitus
Klassikkoautot, osa 3: Jaguar E-type – maailman kaunein
Klassikkoautot, osa 4: Mercedes-Benz 300SL –ensimmäinen superauto
Klassikoautot, osa 5: Lancia Delta HF Integrale –rallilegenda
Klassikkoautot, osa 6: Mercedes-Benz – johtoportaan tyyliin
Klassikkoautot, osa 7: BMW Z8 – klassikoksi suunniteltu
Klassikkoautot, osa 8: Ferrari 348TB – sijoitushevonen

23.08.2018