Sijoittaisinko taiteeseen? Ja jos, niin millaiseen? Kahdeksanosaisen juttusarjamme aiheena on arvotaide sijoituskohteena. Miten taiteen hinta määräytyy? Mitkä nimet ovat nyt nousussa, mitkä laskussa? Taidetta ostaessaan on syytä perehtyä maailmaan, jossa kurssinousuille ja -laskuille on omat lainalaisuutensa. Ensimmäisessä osassa puhumme siitä, mikä taideteoksen hintaan vaikuttaa.

Suomalaissyntyinen meklari Jussi Pylkkänen teki viime vuoden marraskuussa historiaa. Hänen nuijankopautuksensa huutokauppakamari Christie’sillä New Yorkissa merkitsi sitä, että taidekauppa oli jälleen kohonnut uuteen ennätykseensä. Leonardo da Vincin Jeesus-maalaus Salvator Mundi (maailman pelastaja) myytiin 450,3 miljoonalla dollarilla eli 384 miljoonalla eurolla. Se on enemmän kuin taideteoksesta on tiettävästi koskaan ennen maksettu.

Myyjä oli venäläissyntyinen Dmitri Rybolovlev, joka teki tällä taidekaupallaan 274 miljoonan euron voiton. 500 vuotta vanha Jeesus-maalaus on yksi kahdestakymmenestä maalauksesta, jotka Leonardo da Vincin arvioidaan maalanneen omin käsin.


”Taideteoksen hinta ei ole mitään salatiedettä.”

Miksi ja miten taideteoksen hinta voi nousta näin korkeaksi, taidekonsultti ja meklari Maria Ekman-Kolari?

”Taideteoksen hinta ei ole mitään salatiedettä, vaan siinä pätevät ihan omat lakinsa – vaikka tietysti tällaiset ennätykset ovat aivan omassa sarjassaan”, Maria Ekman-Kolari sanoo.

Ekman-Kolarin mukaan taideteoksen hintaan vaikuttavat taiteilijan nimi – Salvator Mundin tekijä on renessanssinero ja mahdollisesti maailman arvostetuin kuvataiteilija – ja tekniikka. Öljymaalaus on aina arvokkain. Lisäksi hintaan vaikuttavat teoksen kunto ja teoksen aihe – tunnettu hahmo nostaa teoksen arvoa.

”Taiteilija on brändi, jonka tunnettuus ja haluttavuus vaikuttavat teoksen hintaan eniten. Tässä mielessä se on kuin automerkki: se on ensimmäinen tunnistettava määre. Jos taiteilija on tuiki tuntematon, ei hänen teoksensa kaupallinen arvo ole kummoinen. Oma, tunnistettava tyyli on brändin ulkoinen ilmentymä – että jo kaukaa näkee, että tässä on Leonardon työ.”

Maria Ekman-Kolari on työskennellyt vastuullisena asiantuntijana, intendenttinä ja meklarina tunnetuissa suomalaisissa huutokauppakamareissa, kuten Hörhammerilla, Bukowskilla ja Hagelstamilla.

Taidekaupassa harvinaisuus nostaa arvoa. Siksi kuolleen taiteilijan työt ovat usein arvokkaampia kuin elävien – koska niitä ei tule enää lisää. Toisaalta kuolleen taiteilijan nimen pitää pysyä esillä, jotta se muistetaan. Muun muassa tästä syystä kaikki vanha taide ei ole automaattisesti arvokasta.

Vaikka taidetta voi pitää vakavana, jopa pyhänä, sen kauppaan vaikuttavat varsin maallisetkin seikat. Skandaaleihin liittyvät otsikot ja kuuluisat ystävät ovat epäilemättä pitäneet Andy Warhollin, tunnetuimman pop-taiteen edustajan, nimeä jälkipolvien muistissa. Varsinkin nuorena tapahtuva traaginen kuolema saattaa antaa taiteilijan brändille pitkäkestoista nostetta.

Andy Warhollin teos Marilyn Monroesta perustuu Niagara-elokuvan mainoskuvaan.

Öljyvärimaalaukset arvostetaan yleensä korkeimpaan kastiin, koska ne kestävät aikaa. 500 vuotta vanha Leonardo on maalattu pähkinäpuiselle pohjalle. Yleensä öljyvärityöt on maalattu kankaalle, joka on paljon kestävämpi pohja kuin mikään paperi. Esimerkiksi akvarelli- tai pastellityöt sekä piirrokset tehdään paperille. Grafiikan hinta pysyy alhaisempana paitsi materiaalin vuoksi myös siksi, että niitä tehdään sarjoina.

Veistoksista arvokkaimpia ovat vaikeasti työstettävät marmori- ja kivityöt sekä materiaalina arvokas pronssi. Savi-, kipsi- ja posliiniteokset ovat paljon edullisempia.


Taidetta pitää opiskella tai kysyä neuvoa itseään tietävämmiltä.

Myös taideteoksen kunto vaikuttaa, sillä huonokuntoinen maalaus tai kolhuja saanut veistos kaipaa entisöijän hellää kättä – ja se maksaa.

Suurin kysymys taiteen arvossa on kuitenkin sen taiteellinen taso. Huonosta taiteesta ei makseta paljon, mutta mistä sitten erottaa hyvän huonosta?

”Taidetta pitää opiskella tai kysyä neuvoa itseään tietävämmiltä. Tärkeintä on olla tietoinen siitä, mitä ostaa. Taiteellinen arvo on tietysti monitahoinen asia, mutta taiteilijalla pitää olla ainakin jotain sellaista annettavaa, josta moni on halukas maksamaan – muuten taideteosten arvo ei koskaan kohoa”, Maria Ekman-Kolari sanoo.


Taidemaailman ennätyskaupat

1) Leonardo da Vinci: Salvator Mundi (450 300 000 dollaria)
2) Willem de Kooning: Interchange (304 000 000 dollaria)
3) Paul Cézanne: Les Joueurs de cartes (270 000 000 dollaria)
4) Paul Gauguin: Nafea Faa Ipoipo? (213 000 000 dollaria)
5) Jackson Pollock: Number 17A (203 000 000 dollaria)

Viisi kalleinta Suomessa myytyä suomalaista taideteosta

1) Helene Schjerfbeck: Äitini (1 085 400 euroa)
2) Helene Schjerfbeck: Omakuva, valoa ja varjoa (835 700 euroa)
3) Eero Järnefelt: Pyykkiranta (724 000 euroa)
4) Helene Schjerfbeck: Hjördis (611 000 euroa)
5) Ellen Thesleff: Kaiku (605 000 euroa)

 

04.04.2018