FIM Loungen yhdeksänosaisessa sarjassa design-asiantuntija Juhani Lemmetti kertoo, mihin suomalaisessa muotoilussa kannattaa sijoittaa. Sarjassa esittelemme suomalaisen muotoilun tärkeimmät suunnittelijat ja heidän tuotantonsa arvokkaimmat sijoituskohteet. Sarjan tässä osassa Lemmetti kertoo Ilmari Tapiovaarasta (1914–1999), jonka käytännönläheisen muotoilun tavoitteena oli luoda kauniimpi arki suomalaisiin koteihin.

Ilmari Tapiovaaran uran lähtölaukauksena voidaan pitää sitä, kun hän pääsi suunnittelemaan Domus Academica -oppilasasuntolaan kaikki kalusteet vuonna 1946. Projektin aikana syntyi Domus-tuoli, jota on 70 vuoden aikana myyty yli miljoona kappaletta ympäri maailmaa. Tuolia myytiin niin Suomen koteihin kuin ulkomaille. Yhdysvalloissa sitä markkinoitiin nimellä Finn Chair, suomalainen tuoli. Se on tuotannossa myös tänä päivänä.

FIM Lounge: Tale-jakkara, Ilmari Tapiovaara, design sijoitus
Tale-jakkara, Ilmari Tapiovaara, 1950

Ilmari Tapiovaaran vaimo Annikki Tapiovaara oli sisustusarkkitehti. Annikin vaikutus Ilmari Tapiovaaran töihin on luultavasti paljon suurempi kuin tiedetään. ”Kukapa ei vaimolta kotona kysyisi, että olikos se hyvä vai ei?” Lemmetti toteaa. Myös esimerkiksi Domus Academican sisustuksen Tapiovaarat suunnittelivat yhdessä.

FIM Lounge: Suomalainen design, Ilmari Tapiovaara, design sijoitus
Tale-jakkaran runko on massiivikoivua. Niitä on tehty luonnonvärisenä, petsattuna tai mustaksi maalattuna. Vaneri-istuimessa on käytetty eri viiluja, kuten tiikkiä ja pähkinäpuuta.

Tapiovaaran muotoilu oli hyvin käytännönläheistä: hän suunnitteli huonekaluja suomalaisten ihmisten koteihin. Tapiovaara tunnetaan esimerkiksi siitä, että hän muunsi suomalaisen talonpoikaistuolin moderniksi pinnatuoliksi. Esimerkiksi Mademoiselle-tuoli on suuressa suosiossa myös nykypäivänä. Monet Tapiovaaran huonekaluista olivat läpinäkyviä ja keveitä. Ne mahtuivat pieneen tilaan. Ihmisillä ei tarvinnut olla valtavaa olohuonetta.

FIM Lounge: Wilhelmina-tuoli, Ilmari Tapiovaara, design sijoitus
Wilhelmina-tuoli, Ilmari Tapiovaara, 1959

Tapiovaaran muotoilulla on aina ollut vahvat kansainväliset markkinat. Hänen tuotantonsa on laaja ja se kattaa muun muassa valaisimia, huonekaluja ja aterimia. Yksi Tapiovaaran uran huipentumista oli vuonna 1960 Milanon Triennalessa Kiki-tuolilla voitettu kultamitali. Laajasti Suomessa myös julkikalusteena käytetystä Kikistä tuli suuri menestys. Lemmetti nostaa myös Kikin tapaan pinottavan Aslak-tuolin Tapiovaaran tuotannon kärkeen.


”Aslak on edelleen paras käsinojallinen pinottava puutuoli, jonka tiedän.”

Arvokkaimpia sijoituskohteita Tapiovaaran tuotannosta ovat valaisimet, erityisesti alkuperäinen Maija Mehiläinen. Tapiovaaran lattiavalaisinparin hinta kipuaa 20 000 euroon.  ”Mitä vanhempi, sitä kalliimpi”, Lemmetti lisää. Vuonna 2015 Bukowskin huutokaupassa myytiin Maija Mehiläinen -pöytävalaisin, jonka kerrottiin olleen aiemmin käytössä Ilmari Tapiovaaralla itsellään. Valaisin oli ensimmäinen kappale malliaan. Lamppu myytiin huutokaupassa hieman alle 7 500 eurolla.

FIM Lounge: Maija Mehiläinen-pöytävalaisin, Ilmari Tapiovaara, design sijoitus
Maija Mehiläinen-pöytävalaisin, Ilmari Tapiovaara, 1955

Tapiovaara toimi 1950- ja 1960-luvulla myös YK:n lähettiläänä monissa maissa opettamassa paikallisia ihmisiä valmistamaan huonekaluja alueiden materiaaleista. Tehtävä johdatti Tapiovaaran perheineen esimerkiksi Mauritiukselle. 

”Siellä syntyi esimerkiksi todella hienoja bambuhuonekaluja. Hän opetti ja loi logistiikkaa”, Lemmetti kertoo.

Lue myös muut juttusarjan tähän mennessä julkaistut osat:
Suomalainen design – maailman kaunein sijoitus: johdanto
Suomalainen design – maailman kaunein sijoitus: Alvar Aalto

21.06.2016