FIM Loungen yhdeksänosaisessa sarjassa design-asiantuntija Juhani Lemmetti kertoo, mihin suomalaisessa muotoilussa kannattaa sijoittaa. Sarjassa esittelemme suomalaisen muotoilun tärkeimmät suunnittelijat ja heidän tuotantonsa arvokkaimmat sijoituskohteet. Sarjan neljännessä osassa puhumme muotoilija Tapio Wirkkalasta (1915–1985), jonka laaja tuotanto rakentui pääasiassa puun ja lasin ympärille.

”Kun lasinpuhaltajat tulivat seitsemältä tehtaalle, Wirkkala oli ollut siellä jo kello viidestä. Hänellä oli sellainen suunnittelema, että hän tekee lasinpuhaltajien kanssa kaikki kokeelliset jutut heti aamulla ennen kuin johto tuli paikalle. Johdon oli sitten pakko hyväksyä uudet mallit, koska ne oli tehty jo. Nyt suurin osa juuri näistä kokeellisista esineistä on klassikoita”, Lemmetti kertoo.

Wirkkala työskenteli tuolloin Italiassa Veninin tehtaalla. Olisiko lasiesineitä hyväksytty, jos Wirkkala olisi mennyt pahvimallin kanssa etukäteen esittelemään suunnitelmiaan?

Vanerivati, Tapio Wirkkala, noin 1951
Vanerivati, Tapio Wirkkala, noin 1951

Aamutuimaan syntyivät esimerkiksi Wirkkalan Coreano-lautanen ja -maljakko sekä Bolle-pullot. Coreano-sarja on arvokas, eikä se ole enää tuotannossa, sillä sitä ei pystytä valmistamaan ilman vanhoja puhaltajia. Suurinta osaa vanhoista lasiesineistä ei pystytä enää valmistamaan, mikä nostaa niiden arvoa. Wirkkala teki uransa aikana myös huonekaluja, esimerkiksi Askolle.

Wirkkalan lehden muotoinen vanerivati valittiin maailman kauneimmaksi esineeksi vuonna 1951. Wirkkala on voittanut myös monia kultamitaleja Milanon triennaaleissa. Yhä nykypäivänä esimerkiksi Wirkkalan Ultima Thule -lasit ovat suosittuja ympäri maailmaa, ja ne otettiin vastikään käyttöön myös Finnairin lentokoneissa.

Tapio Wirkkala, kantarelli
Kantarelli-maljakko, Tapio Wirkkala, 1947

Wirkkalan tuotannosta arvokkaimpia ovat nimenomaan hänen uniikit vaneriveistoksensa, mutta niitä ole juurikaan markkinoilla. Jos sellainen löytyisi, veistoksen hinta nousisi helposti 100 000–200 000 euroon. Arvokkaita ovat myös Wirkkalan alkuperäiset Kantarelli-maljakot, joista on tehty vain kaksi vajaata sarjaa vuosina 1947 ja 1957. Maljakko vanhemmasta sarjasta maksaa noin 100 000 ja uudemmasta 70 000 euroa. Alkuperäiset maljakot ovat kuitenkin hyvin harvinaisia.

Tapio Wirkkala, jäävuori
Jäävuori, Tapio Wirkkala, 1950

”Wirkkalan Jäävuori-maljakkoa voi realistisesti löytää, ja se on kyllä hyvä sijoitus. Maljakko oli tuotannossa vuodesta 1951 vuoteen 1969. Ensimmäiset sarjat ovat arvokkaimpia, ja ne tunnistaa esimerkiksi siitä, että ne ovat paksuseinämäisiä”. Lemmetti arvioi Jäävuori-maljakon hinnaksi noin 3 000 euroa.

Lopuksi Lemmetti kertoo kiehtovia faktoja Wirkkalasta.

”Hän pystyi piirtämään molemmilla käsillä samanaikaisesti lähes täydellisen ympyrän ja valmistamaan puukon tai puuesineen kädenkäänteessä. Hän oli kyllä kaikin puolin todella erityinen.”

Lue myös muut juttusarjan tähän mennessä julkaistut osat:
Suomalainen design – maailman kaunein sijoitus: johdanto
Suomalainen design – maailman kaunein sijoitus: Alvar Aalto
Suomalainen design – maailman kaunein sijoitus: Ilmari Tapiovaara

19.07.2016