FIM Loungen yhdeksänosaisessa sarjassa design-asiantuntija Juhani Lemmetti kertoo, mihin suomalaisessa muotoilussa kannattaa sijoittaa. Sarjassa esittelemme suomalaisen muotoilun tärkeimmät suunnittelijat ja heidän tuotantonsa arvokkaimmat sijoituskohteet. Sarjan neljäntenä suunnittelijana puhumme suomalaisen designlasin uranuurtaja Timo Sarpanevasta (1926–2006), joka tunnetaan esimerkiksi Iittalan i-lasisarjan suunnittelijana.

Wirkkalan kanssa samoina vuosikymmeninä työskennelleen Timo Sarpanevan Orkidea-lasiveistos valittiin maailman kauneimmaksi esineeksi vuonna 1954. Sarpaneva oli tunnettu lasimuotoilustaan, mutta hänen tuotantoonsa sisältyy paljon muutakin kuin lasiesineitä: patoja, tekstiilejä, muoviastioita ja myös Pohjanlahti-niminen ryijysarja.

Vaaseja, Timo Sarpaneva, 1956
Vaaseja, Timo Sarpaneva, 1956

”Ryijyjä tehtiin kolme eri mallia ja jokaista 5–10 kappaletta. Olen itsekin aika kiukkuinen ostaja, jos niitä tulee vaan myyntiin”, Lemmetti sanoo.

Sarpaneva kehitti Iittalassa työskennellessään muun muassa taidelasin valmistuksen puumuottiin. Käytännössä puusta muotoiltiin muotti, joka kasteltiin ja sen jälkeen lasi valettiin muotin sisään. Prosessin tuloksena lasin pintaan syntyi uniikki struktuuri.

”Niitä puumuotteja olen myös myynyt paljon ulkomaille. Se on sellainen veistos jo itsessään”, Lemmetti kertoo.

FIM Lounge Timo Sarpaneva
Kulho, Timo Sarpaneva, 1968

Arvokkainta Sarpanevan tuotantoa ovat puumuottia apuna käyttäen muovatut veistokselliset lansetit.

”Niitä etsivät monet keräilijät ja museot”, Lemmetti kertoo. ”Alkuperäinen lansetti on arvoltaan 20 000–40 000 euroa. Sarpanevan suuret lasiveistokset ovat arvoltaan samaa luokkaa.”

Sarpanevan ura oli pitkä ja Sarpaneva työskenteli yli 70-vuotiaaksi asti. Hänet tunnetaan hyvin uudistuskykyisenä suunnittelijana. Sarpanevan tunnetuimpiin töihin kuuluu i-lasisarja, jonka Sarpaneva suunnitteli 1956 Iittalalle. Sarpaneva suunnitteli sarjalle myös oman i-logon, joka on nykypäivänä Iittalan tuotannon tunnusmerkki.

Lue myös muut juttusarjan tähän mennessä julkaistut osat:
Suomalainen design – maailman kaunein sijoitus: johdanto

Suomalainen design – maailman kaunein sijoitus: Alvar Aalto

Suomalainen design – maailman kaunein sijoitus: Ilmari Tapiovaara

Suomalainen design – maailman kaunein sijoitus: Tapio Wirkkala

10.08.2016