Tilasitko viime vuonna kiinalaisesta verkkokaupasta läppärin, puhelimen, kännykän akun, vaatteita tai uistimia? Et ole yksin. Maailmanlaajuinen verkkokauppa kasvaa huimaa vauhtia.

Suomalaiset innostuivat viime vuonna shoppailemaan verkossa toden teolla. Tämä näkyy muun muassa Postin tilastoissa.

Ennätyksellisen vilkas joulun verkkokauppa kasvatti Postin vuoden 2017 pakettivolyymin yli 37 miljoonaan pakettiin. Pakettivolyymi lisääntyi viime vuonna kaiken kaikkiaan 9 prosenttia edellisestä vuodesta ja verkkokauppapakettien määrä kasvoi yli 15 prosenttia.

Pakettien lisäksi verkosta ostettuja tuotteita toimitetaan tavarakirjeinä. Pelkästään Kiinasta tulee Suomeen tällä hetkellä vuosittain noin 15 miljoonaa kirjelähetystä. Tuotteet ovat pääasiassa pientä tavaraa, kuten tekstiilejä, leluja ja elektroniikkaa.

Maailmanlaajuinen verkkokauppa kasvaa huimaa vauhtia. Statistan mukaan verkon vähittäiskauppa liki kaksinkertaistuu viime vuoden 2 300 miljardista dollarista 4 500 miljardiin dollariin vuoteen 2021 mennessä.

Kiinnostus verkkoshoppailuun vaihtelee maittain. Esimerkiksi Kiinassa jo viidesosa vähittäiskaupasta on siirtynyt verkkoon, mutta Japanissa vastaava osuus on vain 7 prosenttia.

Suomalaiset ostivat Kaupan liiton ja Kantar TNS:n Digitaalinen kauppa 2016 -tutkimuksen mukaan toissa vuonna vähittäiskaupan tuotteita digitaalisesti 4,6 miljardilla eurolla koti- ja ulkomailta. Se on lähes viidennes verrattuna koko erikois- ja tavaratalokaupan arvonlisäverolliseen liikevaihtoon. Erilaisia palveluita ostettiin yhteensä 3,9 miljardin euron edestä.

Ulkomaisiin vähittäiskaupan ostoksiin kului toissa vuonna 1,9 miljardia euroa. Toisin sanoen, noin 40 prosenttia kaikista vähittäiskaupan verkko-ostoksista tehtiin ulkomailta.

Suomalaiset ostavat ulkomaisista verkkokaupoista etenkin naistenvaatteita, kosmetiikkaa, asusteita, naisten kenkiä, matkapuhelimia ja erilaisia tarvikkeita. Yli puolet näihin ostoksiin käytetyistä rahoista valuu ulkomaisille verkkokaupoille kotimaisten sijaan.

FIM Mikko Linnavuori

 

Jätit jylläävät verkkokaupassa

Länsimaissa Amazon ja Wal-Mart jakavat kasvavaa verkkokaupan kakkua pitkälti kahdestaan, arvioi FIMin länsimarkkinarahastotiimin johtaja, Mikko Linnanvuori.

”Verkkokauppajättiläinen Amazon aiheutti viime vuonna kurssiheiluntaa ja otsikoita uusilla kaupan sektoreilla. Yhtiö osti kesällä amerikkalaisen ruokakauppaketju The Whole Foodsin, joka on ollut luomu- ja lähiruoan pioneeri ja jolla on myymälöitä erityisesti suurimmissa kaupungeissa. Muiden ruokakauppayhtiöiden kurssit laskivat uutisen seurauksena sekä USA:ssa että Euroopassa.

Amazon on laajentumassa myös terveydenhuollon alueelle. Yhtiön huhutaan hakevan apteekkilupia ja se on jo kasvattanut tarjontaansa terveydenhoidon laitteiden puolella.

Amazonin verkkokauppa ei tee juurikaan tulosta, mutta sijoittajat eivät anna sen haitata.

Perinteisemmän kaupan jättiläinen Wal-Mart on kuitenkin herännyt Amazonin kilpailu-uhkaan. Wal-Mart osti vuonna 2016 Jet.comin ja tuolloin yritysostoa pidettiin ylihintaisena. Kaupan myötä Wal-Martin verkkoliiketoiminnan johtajaksi noussut entinen Jet.comin toimitusjohtaja Marc Lore on kuitenkin saanut uuden isäntänsä verkkokaupan nopeaan kasvuun. Sijoittajat ovat innostuneet yhtiön uudesta suunnasta ja kurssi nousi voimakkaasti loppuvuonna.

Juuri nyt vaikuttaa siltä, että kaksi jättiläistä ovat jakamassa kasvavaa verkkokaupan kakkua pitkälti kahdestaan. Toisaalta kiinalaisten kotimarkkina on valtava ja kehittynyt, joten Kiinan suurilla verkkokaupoilla voi olla rooli myös länsimaisen kuluttajan palvelemisessa.”

Mikko Linnanvuori on FIMin länsimarkkinarahastotiimin johtaja sekä FIM Brands, FIM Maailma ja FIM USA Sijoitusrahastojen päävastuullinen rahastonhoitaja.

26.01.2018