Lapin matkailu on kasvanut tasaisesti ja yöpymisten määrä jopa kaksinkertaistunut 20 vuoden aikana. Crapland-kohu tuskin hidastaa hurjaa kasvua.

Vuosikymmenien ajan Suomen Lapista rakennettu mielikuva lumisena talven ihmemaana tahraantui marraskuussa. Muun muassa brittimedia alkoi iltapäivälehti The Sunin johdolla kutsua Lappia (Lapland) herjaavasti Craplandiksi eli kakkamaaksi.

Näin kävi sen takia, että marraskuu oli Lapissa poikkeuksellisen vähäluminen. ”Lappiin matkaavat britit saattavat joutua lastensa kanssa surun murtamiksi, koska ei ole lunta”, The Sun otsikoi. Monet brittiperheet alkoivatkin uutisoinnin vuoksi miettiä Lapin-lomansa perumista.

Crapland-episodi on mielenkiintoinen historian valossa. Juuri Britanniasta tulevat matkailijat ovat olleet Lapin matkailun kivijalka viimeistään siitä asti, kun Concordella tehty Lapin ensimmäinen joululento saapui Rovaniemelle Lontoosta joulupäivänä 1984.

Lapissa yöpyy vuosittain 1,5 miljoonaa ulkomaalaista matkailijaa, joista viitisentoista prosenttia (234 000) on brittejä. Kaikkiaan Lapissa yöpyy Tilastokeskuksen mukaan vuosittain noin kolme miljoonaa matkailijaa.

Tilastokeskus tilastoi rekisteröidyt yöpymiset. Matkailijoiden todellinen määrä on kuitenkin paljon suurempi, sillä rekisteröinnin ulkopuolelle saattaa jäädä puolet tai jopa kaksi kolmannesta kaikista yöpymisistä.

Joka tapauksessa Lapin matkailu on kasvanut tasaisesti. Viimeksi kuluneiden neljän vuosikymmenen aikana se on kasvanut keskimäärin neljä prosenttia vuosittain. Yöpymisten määrä on kaksinkertaistunut vuodesta 1995. Syynä tähän on matkailun ja turismin maailmanlaajuinen kasvu. Juuri Lappiin turistit tulevat puhtaan luonnon, hiljaisuuden, revontulien ja lumen vuoksi.

Aika näyttää, kuinka suuren kolauksen Lapin matkailu koki marraskuisen Crapland-uutisoinnin takia. Ainakin Finavia povaa pohjoiseen uutta supertalvea.

Lapin lentoasemilla hätyytellään ennätyksiä. Finavian viidelle Lapin lentoasemalle lentää tänä vuonna yhteensä 677 joulucharteria, mikä on 89 lentoa enemmän kuin viime vuonna.

Pitkällä aikavälillä Lapin matkailu ei näytä olevan hiipumaan päin. Hurjimpien ennusteiden mukaan vuonna 2026 Lapissa rekisteröidään jopa 10 miljoonaa yöpymistä.

20.12.2018